Uzun bir sessizlikten sonra lezzetli bir pasta ile merhaba demek istedim.
Hafta sonu için yapacağım pastayı günler öncesinden düşünmeye başladım. Sonunda çikolatanın dışına çıkıp, aromalı bir kahve ile denemeye karar verdim.
Bu arada yeni aldığım kitchenaid mi deneme fırsatım olacaktı. Evet , mutfağın baş kösesine oturttuğum, gelip gidip tozunu aldığım, arada bir sevdiğim, durup hayran hayran kırmızı rengini izlediğim bir kitchenaid im var artık. :)
Yıllar önce Hanimiş'in genoise kekini denerken nerdeyse 10 dk boyunca çırptığım yumurtaların yine de kabarmamış olmasını çok içerlerdim. Uzun zamandır hayalini kurduğum makineye sahip olduğumda da genoise kek denemek ilk tarife kısmetmiş.
Pastamıza gelince; ekspresso kahve ile denenebilir. Benim elimde çikolata aromalı Türk kahvesi olduğundan bu şekilde bir pasta çıktı ortaya. Sonuç ise memnuniyet vericiydi kesinlikle.
Genoise(Cenuaz) Kek:
- 4 yumurta
- 1 cup şeker
- 1 yemek kaşığı kahve
- 1 cup un
- 1 tutam tuz
- 40 gr eritilmiş soğutulmuş yağ
Yapımı:
- Fırınızı 180 C de ısıtın.
- Benmari kurun. Isıya dayanaklı bir kapta yumurta ve şekeri karıştırın. Yaklaşık 5 dk sıcak su üzerinde ılımasını bekleyın.
- Yeteri kadar ısındığında mikserle köpük köpük oluncaya dek çırpın.(Hanim'in tarifinde 10 dk. diyordu, kithenaidleri olanların işi burada daha kolay tabi ki)
- Diğer taraftan un-tuz-kahveyi eleyin. Yumurta karışımına 3 defada ilave ederek, yumurtaları söndürmeden aşağıdan yukarı spatula ile katlayarak karıştırın.
- Erittiğiniz soğuttuğunuz yağı ilave edin karıştırın.
- 16 " lik iki çembere paylaştırın. Yaklaşık 20 dk pişirin. Her bir keki ikiye bölün ve soğutun.
Krema ve süslemesi :
Ara kreması için iki paket şanti çırptım. Her katı süt-su-şeker karışımı ile ıslattım.
Üzerine ise bir paket şanti ve 1 yemek kaşığı çikolata aromalı türk kahvesini birlikte çırptım ve keki kapladım.
Süslemek için; yarım paket çiğ krema ve 100 gr bitter çikolatayı erittim. İnce uçlu duy ile yanlarını süsledim. Üzerine ise iri kıyılmış kabuklu fındık ile süsledim.
Tariflerle oynamayı sevenlerdenseniz kendi kremanızı yapabilirsiniz.Beyaz çikolatalı mus ya da butter cream ile de deneyebilirsiniz. Tüm işlerimi hafta sonuna sıkıştırdığımdan çok zamanımı almayan şanti ile hazırlasam da, daha geniş zamanda özenle hazırladığım bir krema ile denemeyi düşünüyorum. Benim en sevdiğim krema ise şanti ve pastacı kremasının karışımıdır.
Hayatımda desteğini her an hissettiğim,varlığı ile bana kendimi şanslı hissettiren, huzur bulduğum Güzelliğe teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız.
Ailem, arkadaşlarım, tatlı kuzum oğlum... Hayatımın güzellikleri...
Hepinize huzurlu, mutlu bir hafta diliyorum.
İşleriniz rast gelsin.
Sevgiler...
Bu arada çikolata aromalı Türk kahvem güzel dostum Çiğdemden. :) Anmadan geçmek doğru olmaz :)
Çiğdemciğim en son gönderdiğin kahve bitti. Bilgilerine sunulur canım. :)
Bu arada çikolata aromalı Türk kahvem güzel dostum Çiğdemden. :) Anmadan geçmek doğru olmaz :)
Çiğdemciğim en son gönderdiğin kahve bitti. Bilgilerine sunulur canım. :)
14 yorum:
yeni oyuncakların hayırlı olsun Rabiacım. En kısa zamanda hayırlı olsuna geliriz :P
sevgiler..
Sevgili Rabia...görüntü + icindeki malzemeler nefis. Tek kelime ile mükemmler bir pasta,ellerine emegine salik,bende KitchenAid´imi ilk aldigimda günlerce mutfakta kösede boy gösterdi.En sonunda bir basladim simdi onsuz yapamiyorum...güle güle kullanman dilegiyle...sevgiler
zehra
nefis olmuş ellerinize sağlık. kitchenaidınızı güle güle kullanın.darısı bizim başımıza.(bu arada yeni kitchenaid la ilgili bir sorum olacak acaba kurabiye hamuru yoğurmakta kullansınızmı.nasıl başarılı oluyormu.teşekkürler
Bekleriz Naileciğim , hatta birlikte bişeyler yapabiliriz de . :)
Eyacığım biraz da hafif bişey olsaymış da istediğim yere taşıyabilseydim :) kıpırdatmak ne mümkün :) Teşekkür ederim ...
Bernacığım, darısı başınıza tabiki, çok isterim. Ben henüz kurabiye yapmadım ama tabi ki kurabiye hamuru yoğrulur. Hamur yoğurma aparatı da ayrıca var. Ekmek de yapılabilir kurabiye de.
Sevgiler...
Rabia hanım, pastanız çok çekici görünüyor.
" Her katı süt-su-şeker karışımı ile ıslattım." İşte sihirli kelimeler ! Bir pastaya çok emek verilebilir ama bu ıslatma işi olmayınca pastanın tadı kaçıyor. Elinize sağlık !
Ah tatlım muhteşem görünüyor.Bir daha ki tarifi sakızlı ve hindistan cevizli türk kahvesi ile denemen için elimden geleni yaparım.Şehr-i Bursa'dan sevgiler....
Teşekkür ederim Kıllanan Adam,
Çiğdemim, zaten yukarıya not düştüm. Sakızlı krema yapmak aklıma gelmemişti bak, güzel fikir , harikasın canım.
Görüşürüz.
aslında sakızlı kremayla yapılan markiz pastanın değişik bir yorumu olurdu sakızlı kahveyle yapılan :))
ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor. ayrıca naileye katılmamak ne mümkün :)
Gerek görünümü,gerek muhteviyatı ile gönül okşuyor.Ellerinize,gönlünüze sağlık!
Cicinizi de hayırlı,tatlı günlerde kullanın inşaallah.
Kalbi selamlarımla
Sakızlı pasta yapmaktı düşüncem ama sevmiyorum sakızı ben. Vazgeçtim İrem :)
Papela, çok teşekkür ederim. Selamlar size de.
Sevgilerimle...
sevgili ra
selamların en güzeli üzerine olsun arkadaşım.
nasıl leziz bişey olmuş bu böyle.ellerine sağlık.
sevgiler mintiden
Boyle bir pastaya ne denilirki?:) Muhtesem! Ellerine saglik.
Sevgili Minti :)
Senin de üzerine olsun, teşekkür ederm canım. Senin hızına yetişemiyorum, maşallah çok aktifsin. :) Sevgilerimle...
Selma, çok teşekkür ederim :)
Sevgilerimle..
Yorum Gönder