Mutfakta ilginç fikirleri seviyorum. Gördüğüm bir fotoğraftan esinlenerek Münevver ablamın suflelerini portakal kabuklarını çanak yaparak denemeye karar verdim. Ne çok şey öğrendik ondan. Geri dön diyerek psikolojik baskı uygulamayacağım Münevver ablacığım merak etme. :)
Aslında yazmak istediğim çok şey vardı. Ama tıkanıyorum, yanlış anlaşılsın istemem. Bir bakıma geçmişe özlem...
Bir çok arkadaşıma da bahsetmişimdir. 2005-2006 yıllarında blog yazmaya başladım. 2008 Nisan'ında ara verdim yazmaya. Yeniden döndüm (ya da döndürüldüm). Fakat ben şimdiki bloguma alışamadım henüz. Bebeklimutfak bambaşkaydı benim için.
Bazen yaşlandın mı Rabia, noluyor sana henüz 29'undasın değişimlere ayak uydurman gerek diyorum kendime ama üzülmeden de edemiyorum işte.
Şeker hamurunu elimde yoğururdum mesela. Hazır halde bulmak ne mümkün o dönemler. Pudra şekerini İstanbul'dan Celal Usta'dan isterdim. Saatlerce uğraşırdım şeker hamuru yoğuracağım diye. (hiç yoğurmadıysanız ne demek istediğimi anlayamayabilirsiniz, berbat bir yorgunluktur) Kitre bulacağım diye çok gezmişimdir çarşı pazar. Glikoz bulmak nasıl da sevindirirdi beni. Mutfak, mutfak değil labaratuvar olmuştu.
Nerden bulmuşum o kadar enerjiyi diye düşündüğümde, şimdi anlam verebiliyorum. (Tabi yukarıda anlattığım devede kulak misali) Çok sevmişim Bebeklimutfağı... Link veremiyorum o sayfaya, yayından kaldırdım. Ara sıra çok sevdiğim tariflere burada yer verebilirim.
Tarife gelince, Münevver abla yine duramadım biraz değişiklik yaptım. :)
Malzemeler :
6 portakal
80 ml süt + 55 ml portakal suyu (125 ml olacak toplamda)
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağ
3 yumurta sarısı
3 yumurta akı
3 çorba kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
Yapımı :
- Fırını 180 derecede ısıtın.
- Portakalları 1/4 ni kesin.Bu parçanın kabuklarını rendeleyin.
- Geriye kalan 3/4 lük portakalların içlerini kaşık yardımı ile çıkarın. İyice temizledikten sonra içini toz şeker ile kaplayın. (Bu suyu afiyetle için bir kısmını kullanıcaz ama)
- Tereyağ ve unu kavurun.Sıcak sütü ilave edip , hızlıca karıştırın. 1-2 dk sonra ocaktan alın. Portakal suyunu ve rendelediğiniz kabuğu ilave edin.
- Ilıdığında Yumurta sarılarını birer birer ekleyin.
- Ayrı bir çırpma kabında yumurta aklarını bir tutam tuz ile çırpın. Sert tepecikler oluşunya dek çırpılır. Bu aşamada kitchenaid varsa kurtarıcınız olacaktır. Toz şeker de ilave edilerek biraz daha çırpılır.
- Diğer karışım ile üç defada karıştırılır.
- Portakal kabuklarına 1 cm lik boşluk olacak şekilde doldurulur. 180 derece fırında yaklaşık 15 dk pişirilir.
- Üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir.
Tüketme aşaması o kadar aceleye geldi ki resim çekmeyi dahi zor yetiştirdim. Nazlı bu sufleler, hemen sönüveriyor , son aşamasında yakalamışım fotoğrafta . Ve fotoğraf berbat, farkındayım. :))
Benden bu kadar,
Mutlu, huzurlu bir hafta sonu şimdiden sizlere...
Sevgilerimle...
12 yorum:
Ne hoş bir sunum olmuş,ellerine sağlık..
Ayrıca fondaki sepet ve portakala bayıldım :)
İnsan bazen oluyor öyle,havalardan mıdır nedendir çözemedim :)
Ama asla yaştan değildir bence :)
29 dediğin neki,henüz yolun yarısı bile değil .:)
Sağlıkla,mutlu kal..
bencede 29 yaş değil.daha yolun yarısı bile değil.sağlıklı uzun ömür nasip etsin ALLAHım.suflenin sunumu çok güzel olmuş.ellerinize sağlık.sevgiler.
bu fikri ben de çok sevdim. hem sufle kabım da yok eğer yapmak istersem bol portakal olan şu sıralar tam zamanı.
Nasıl güzel kabarmış. Mis gibi portakal kokusu ve sufle, harika bir fikir.
Eline sağlık Rabia'cığım. Sufleyi istediğin meyvelerle tatlı, sebzelerle de tuzlu yapabilirsin. Portakallısı hele, ne güzel olmuştur kimbilir.
Yemek kültürü böyle bir şey. Önemli olan insanın kendi katkılarıyla da bir tat oluşturması bana göre. Onun için değişiklik yapman hoşuma gitti.
Selamlar.
Zelihacığım haklısın aslında. Belki dönemseldir. Teşekkür ederim canım. Sevgilerimle...
Sevdacığım duana amiin diyorum yürekten. Hepimizi için inş. Sevgilerimle...
Naile bu fikri seveceğini tahmin etmiştim zaten...Öperim canım.
Misketlimonu kesinlikle koku harika... Temizlik kokusundan sonra en sevdiğim koku bu zaten, evin içini saran kek ya da kurabiye kokusu :))
Sevgilerimle :)
Münevver ablacığım, limonlusunu da demek gerek diye düşündüm :))
Çok teşekkür ederim, iyiki varsınız.
Sevgilerimle...
Tatlım dur bakalım daha henüz yaşlandım demeye vakit var.Ben bile demiyorum daha.Ellerine sağlık çok güzel görünüyor.
Çok güzel özetlemişsin geçmiş ile gelecek arasını..
Çok hızlı elde edildi son dönem birçok şey ile ilgili materyaller vs..Ama bu hızlı elde ediş bazen ne kadar mutlu ediyor bende bunu sorgulamıyorum değil hani.Neyse umarım burayada alışırsın çünkü verdiğin güzle kareler kaybedilmemesi gereken bir yemek yazarı olduğunu da gösteriyor!
selamlar..
Çiğdemim teşekkür ederim canım.
Mutfak Havlusu,
Yorumun için çok teşekkür ederim. Ve en çok beni anladığın için...
Sevgilerimle canım.
Yorum Gönder