• Bademli Gevrekler
  • Baharatlı Fındıklı Kurabiye
  • Susamlı Cipsler
  • Bergamot Limonu Reçeli
  • Balkabaklı Rulo Pasta
  • Şiveydiz...

31 Ocak 2011 Pazartesi

Fındıklı Kahve Kurabiyesi

20 yorum

Merhabalaarr,
Geçen hafta ertelenen planlarımı bu hafta sonu gerçekleştirebildim niyahet.
Şehirdışından gelen kalabalık misafir grubuna da şenlik oldu tabi :)
Fındıklı Kahve Kurabiyelerini nasıl anlatsam ki size. Birer lokmalık, fındığın ve kahvenin aromasının nasıl yakıştığını tarif etmem zor. Ancak; deneyip de, bir dost sohbeti ile bir fincan kahvenin yanında yerken haklılığımı anlayacaksınız.
Bir çok kişiye yedirdim. Hepsinden aldığım tepki aynı. "ıımmm, nefiiss"
Tarif için siteye bakmalarını söylemiştim.
Evet, buyrun tarif arkadaşlar...

Malzemeler:
  • 1 cup un
  • 2/3 cup pudra şekeri
  • 1 cup ince çekilmiş kabuklu fındık
  • 150 gr tereyağ (oda ısısında yumuşamış)
  • 2 çay kaşığı türk kahvesi
  • arasına nutella
Yapımı:
  • Hamur karıştırma kabınız ile tereyağ ve şekeri karıştırın.
  • Unu , fındığı, kahveyi ekleyip yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamuru 10-15 dk dinlendirin.
  • İşlemin bu kısmı biraz sabır istiyor. Hamurdan, fındık tanesinden biraz büyük yuvarlaklar hazırlıyoruz. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisinde 180 derecede ısıttığımız fırında pişiriyoruz.
  • Ne kadar çok fırında kalırsa kurabiye sertleşir. Ağızda dağılan bir kurabiye istiyorsanız, az pişirmeye dikkat edin. Dakika veremiyorum. Bir sonraki denemede dakikasına bakarım ancak. Fırından çıkardığınızda yumuşak olacak, soğudukça zaten kıvamını alıyor.
  • Bir bıcak ile aralarına nutelle sürerek birleştirin. Tek başına da ikram edilebilir ama, sandviç görüntüsünden daha çok hoşlandım ben.

Kırılan çaydanlığımı atmaya kıyamamıştım geçen yıl ve bir sümbül soğanı dikmiştim. Her güzel gibi onun da güzelliği geçti, soldu gitti. Balkonumun bir kenarında öylece duruyordu çaydanlığım. Bir ay önce artık yenisini dikeyim diye elime aldığımda minicik bir filiz gördüm toprakta. Vefasızlığıma rağmen minicik bir filiz vermişti, kocaman oldu şimdi. Nasıl da güldürdü yüzümü. Mutfak masamda şimdi, gelip gidip izliyorum. Çorak toprak nasıl da saklamış bu güzelliği diye.
Benim mutfağım pek şen bu aralar. Mutfak camının hemen kenarında ise diğer sümbül ve lale arkadaşları arz-ı endam ediyor.

Sümbül ve laleleri karıştırmışım yalnız. :) Sümbüller açtı laleler henüz açmadı. Bir sonraki yıl daha düzenli olmak gerek.

Huzurlu , mutlu bir hafta diliyorum.
Sevgilerimle...

26 Ocak 2011 Çarşamba

Ispanaklı Tavuk Sarma

21 yorum
Merhabalar,
Vücudundaki askerleri güçlendirmek adına güzel beslenmeye çalışan oğlum, tüm çabalarımıza rağmen hastalandı.  Evet, bizim sağlıklı beslenme mantığımız bu; vucudumuzdaki düşmanlar ve askerler... Eh , erkek çocuk en iyi bu dilden anlıyor galiba :))
Hastalanıp da iştahı kesilen oğlum, düşmanların kazandığını anlayınca "Anneee, ne sağlıklıysa onu yap, hemen yemem gerek, askerlerim zayıfladı" diyebiliyor.
O kadar yüksek ateşi verken, ne yese miğdesi bulanıp lavoboya koşarken şikayetleniyor bir taraftan "arkadaşlarıma yüzüme öksürmeyin, öksürmeyin diyorum yine de yüzüme öksürüyolar" diye. Güler misin, ağlar mısın :))
Evde dinlendip toparlandık çok şükür...Somestır tatilinden önce iki gün daha gidecek okuluna.
Hastalık telaşesinde blogumla da ilgilenemedim. Tüm planlar rafa kaldırıldı haliyle. Daha önce hazırladığım Ispanaklı Tavuk Sarma ile blogu renklendireyim.
Malzemeler:
  • 200 gr ıspanak yaprağı
  • 4 adet ince dövülmüş tavuk göğsü
  • 1 çorba kaşığı zeytin yağ
  • 3 dal taze soğan
  • 1 diş kıyılmış sarımsak
  • yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz, karabiber, pulbiber
Tavuk Marine İçin:
  • 3-4 çorba kaşığı zeytin yağ
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 2-3 çorba kaşığı yoğurt suyu
  • Tuz pulbiber
Yapımı:
  • Öncelikle tavuk göğsünden fileto çıkarın ve dövün,
  • Marine etmek için gerekli malzemeleri ekleyin ve bu sosun içinde tavuk göğsünü en az 1 saat bekletin.
  • Ispanak yapraklarını irice doğrayın. Zeytinyağda kavurun.
  • Kıyılmış taze soğan, sarımsak, tuz, karabiber, pulbiber ilave edip 1-2 sakika soteleyin.
  • Kaşar peynirini de ekleyip karıştırın.
  • Tavukların arasına ıspanaklı harçtan koyarak rulo yapın.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisinde, önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirin.
Kaynak : Sofra Kasım2009

Sağlıkla dolu , huzurlu günler diliyorum.
Sevgilerimle...

20 Ocak 2011 Perşembe

Balkabaklı Rulo Pasta (Pumpkin Roll)

28 yorum

Balkabaklı Rulo Keki ilk denemem başarısızlıkla sonuçlanınca bu tadı yayımlamam gerekiyor diye düşünerek tarifi düzenleyip tekrar denedim.
İstediğim görüntü bu değildi fakat tadı için bloga eklemeye değer buldum. En azından keki sararken çatlamadı. İlk yaptığım keki daha fazla pişirmiştim sanırım ve malzeme oranları farklıydı. Sararken de çatlamıştı. Kremasını keke çok yakıştırmıştım, yayımlayamadığım için de üzülmüştüm tabi. Hafta sonu gelecek misafirleri fırsat bilerek tekrar girdim mutfağa.

Tabi ben günler öncesinden düşünüyorum ne yapmalıyım, ne hazırlamalıyım, blogu nasıl güncellemeliyim diye. Çalışan, çocuklu bir kadın olmanın yanında, yemek blogu yazarı olmak, planlı programlı olmayı şart kılıyor galiba. :))

Balkabaklı Rulo Kekin nasıl yapıldığına gelince;

Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 1/2 cup un
  • 2/3 cup şeker
  • 2/3 cup balkabağı püresi*
  • 1/2 çay kaşığı karanfil
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı soda
  • Bir tutam tuz
  • Ceviz
Kreması:
  • 1.5 pk labne
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı tereyağ -oda sıcaklığında beklemiş-
Yapımı:

  • 175 derecede fırın ısıtılır.  
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir. Ben dikdörtgen çemberde pişirdim.(Çember ölçüsü; 18-28 cm)
  • İri kıyılmış cevizleri tabana serpin.
  • Un-kabartma tozu-soda-karanfili eleyerek hazırlayın.
  • Mikser ile 2 yumurtayı şeker ile köpük köpük oluncaya dek çırpın.
  • Unlu karışımı yavaş yavaş ekleyin ve spatula ile karıştırmaya başlayın.
  • Kabak püresini de ilave edin ve karıştırın.
  • Tepsiye dökün ve pişirin. Kürdan testi kontrolu yapabilirsiniz. Çok fazla pişirmemeye özen gösterin. Kuru bir kek olması çatlamasına sebep olabilir.
  • Kek piştikten sonra, soğutma telinin üzerine alın ve telin üzerine de yağlı kağıt serin, ters çevirin.
  • Ilıdığında kağıttan ayırın ve kağıdı tekrar üzerine koyarak altındaki ve üstündeki yağlı kağıtlarla rulo yapın. Sararak buzdolabına kaldırın. 4-5 saat dinlendirin.
  • Bu sırada kremasını hazırlayalım. Labneyi süzmek için bir süzgece tül serin labneleri aktarın. Birkaç saat süzülmesini bekleyin.
  • Önce tereyağı mikserde çırpın, adından pudra şekerini ekleyip çırpmaya devam edin, en son da süzdürdüğünüz labneyi ekleyip çırpın ve işlemi bitirin.
  • Rulo yapıp kaldırdığınız kekin , içinde kalan kağıdını alın, kremayı sürün ve tekrar sarıp kaldırın.
  • Dolapda dinlendikten sonra üzerine pudra şekeri ilave ederek servis edin.
*Bal kabağı püresini; kabakların üzerini geçmeyecek kadar su ve 1 kaşık şeker ile haşlayıp süzdüm.Blendırdan geçirerek elde ettim.

Denenmeyi bekleyen uzunca bir tarif listem var. Sanırım kurabiyeler cezbediyor beni. Bol bol kukiler hazırlanacak bu hafta sonu benim mutfağımda. Bir de uzun süredir hayalini kurduğum çikolatalı bir cheesecake...

Mutlu , huzurlu bir hafta sonu diliyorum şimdiden.
Sevgilerimle...

18 Ocak 2011 Salı

Ispanaklı Tavuklu Börek

9 yorum
Annemin kendince evde olanları değerlendirmek için hazırladığı, hem ıspanaklı hem de tavuklu börekleri ailece çok severiz. Hatta tadına bakıp da kendisinden sürekli isteyenler var. Bu defa da sizlere yazmak için ben istedim annemden. Kendim için değil inanın. Peki peki inanmayın ... :))

Malzemeler:
Hamuru için,
  • Yaklaşık 1 kg un için
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı yoğurt (yoğurdun üzerinde kalan suyu kullanmanızı tavsiye ederim)
  • 1 yumurta
  • Tuz-Su
Harcı için; Soğan, ıspanak, tavuk göğsü, karabiber, kırmızıbiber, kekik, salça,tuz
Kızartmak için yağ

Yapımı:
  • Hamur malzemeleri ile yumuşak bir hamur elde edin. Suyu yavaş yavaş gerektikçe ekleyin.
  • Harcını hazırlamak için;ıspanağı ayrı bir tavada soldurun, suyunu sıkarak ayırın.
  • Tavuk göğsünü küp küp doğrayın ve tencereye alarak kavurun.
  • Soğanı ve suyunu süzdüğünüz ıspanağı, karabiber, kırmızıbiber, tuz, kekik, çok az salçayı ilave ederek karıştırın.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp açın ve harçla içini doldurun. Kenarını da pizza bıçağı ya da tabak ile kesin.
  • Kızartın ve sıcak servis edin.
Yanında sıcacık bir çorba ile de güzel olur, soğuk bir cacıkla da, ya da bir bardak çay ile...

Ayrıca, yorumlarınız ile beni yalnız hissettirmediğiniz için çok teşekkür ediyorum. Birilerinin yanımda olduğunu, bana destek verdiğini bilmek öyle güzel ki.
İlk zamanlar biraz daha zoraki yazıyordum itiraf edeyim. Ama şimdi daha iyiyim. İyiki varsınız.

Sevgilerimle...

17 Ocak 2011 Pazartesi

Susamlı Cipsler

14 yorum
Merhabalar,
Aslında yayımlamayı beklediğim bir çok tarif vardı sırada fakat dayanamayıp bugün hazırladığım cipsleri paylaşmak istedim.
Ayrıca yumurtanın sarısını börek üzerine kullanıp, yumurtanın akını atmayarak ne yapsam da değerlendirsem diye düşünüyorsanız benim gibi, işte size tatlı bir öneri...
Biraz susam ve yumurta akı ile küçük bir mutluluk...

Malzemeler: 12 adet için
  • 1 yumurta akı
  • 1/3 çay bardağı pudra şekeri
  • 1/3 çay bardağı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağ (tepeleme)
  • 1+1/3 çay bardağı susam
Yapımı :
  • Yumurta akı ve pudra şekerini bir kaç dakika mikser ile çırpın.
  • Tereyağı benmari kurarak ya da mikrodalgada eritin ve karışıma ekleyin.
  • Sıra ile unu (eleyerek ekleyin ) ve susamı ilave edip karıştırın.
  • Yağlı kağıda çatalla düzleyerek yayın.
  • 180 derecede üzerleri kızarınca dek pişirin.

Gram ve cup ölçülere daha fazla güveniyorum fakat nazlı değil cipslerimiz. Orta boy çay bardağı ile ölçerek yaptım. Karışımın kıvamını resimden de anlayabilirsiniz.


Bol gülücüklü, bol şükürlü bir hafta diliyorum sevdiklerinizle...
Sevgilerimle...


12 Ocak 2011 Çarşamba

Zeytin Piyazı

15 yorum

Bebeklimutfak blogumda tam da şunları yazmışım Zeytin Piyazı için;

"Salatamız; tadlandırılmış yeşil zeytin, yeşil sarımsak ve soğan, maydanoz, ceviz, limon,nar ekşisi ve kırmızı biberin karışımı.

Kahvaltıda zeytin salatası varsa başka bir şey görmez gözüm. Uzun Pazar sabahı kahvaltılarında öyle güzel gider ki.

Zeytin salatasının bana hatırlattıkları arasında çocukluğum, annem ve hamamlar yer alır. Hamam da nereden çıktı diyeceksiniz. Hamamları ile ünlü bir memlekette çocukken benim de hamama gitmişliğim oldu tabi. Hamama giderken ise sıcacık pide arasında zeytin salatasını hazırlardı annem. Hala o kadar lezzetli salata yapamadım. Anne elinden çıkan her yemeğin ayrı bir tadı var elbette.

Bazen bir müzik, bazen bir koku bazen de böyle bir tad ile geçmişini hatırlayabiliyor insan.
Ve geçmiş...
Acı da olsa, güzel de olsa yaşananlar, yine de zamanın bizi nasıl umarsızca eskittiği hüznü çörekleniyor insanın üzerine.
Geçmişimiz, bıkmadan karıştırdığımız hazinemiz. Sayılamayacak kadar çok hazinemizin olması dileği ile."


Bu haftayı da tarifsiz kapatmak istemedim.
Herşey gönlünüzce olsun.

Sevgilerimle...

10 Ocak 2011 Pazartesi

Ekşili Aya Sulusu

12 yorum
Merhabalar,
Ekşili Aya Sulusu Kahramanmaraş'ın yöresel yemeklerindendir.
Annem Maraşlı olduğundan sık sık bu yöreye ait yemekler pişirilir bizim mutfakta. Gaziantep'in ve Maraş'in yemek kültürü; aradaki 80km lik mesafeye rağmen oldukça farklıdır. Çocukluğumdan bu yana en sevdiğim tencere yemeklerden.Yanına tereyağlı pirinç pilavı ile nefis bir ikili.

Malzemeler
  • Köftesi için; 300 gr yağsız kıyma, tuz, karabiber.Dışına un.
  • 2 ortaboy kurusoğan
  • 1 kırmızı ya da yeşil biber
  • 1 tane domates (yazdan dondurucuya kaldırdığım domateslerden kullandım)
  • 1 orta boy kase dolusu ıslanmış nohut
  • 1 er yemek kaşığı domates ve biber salçası
  • Limon suyu ya da limon tuzu
  • Zeytinyağ, tuz, karabiber
Yapımı:
  • Öncelikle et tuz ve karabiberi yoğurun ve nohut iriliğinde parçalar kopararak yuvarlayın. Yuvarladığınız köfteleri birbirine yapışmaması için tabanına un serptiğiniz tepsiye alın ve köftelerin her tarafını unlayın.
  • Düdüklü tencereye bir miktar zeytinyağ koyun . Doğradığınız biber ve soğanı kavurun.
  • Salçayı ilave edip biraz daha karıştırın.
  • Geceden ısladığınız nohutu, tuzu,karabiberi ilave edip , biraz kaynamış su ekleyip pişmeye bırakın. 
  • Damak tadınıza göre limon tuzu ya da limon suyu ekleyin.
  • Nohut piştiğinde, et köfteleri de ekleyip 5 dk kadar düdüklü tencerenin kapağını kapamadan kaynatın.
  • Yanında pirinç pilavı ile servis edebilirsiniz. 
  •   

Bu yörelerin mutfak kültürünü bilmeyen yoktur sanırım.
İnsanlarımız maharetli, topraklarımız bereketli...
Ben de arada bir elçi...
Mutlu, huzurlu bir hafta diliyorum yine...
Sevgilerimle...

4 Ocak 2011 Salı

Bal Kabaklı Bisküvili Pasta

22 yorum


Balkabağı ile tanışmam; yıllar önce kabaklı tarifler etkinliğine hazırladığım balkabaklı kurabiye ile başladı.
Hafta sonu denedeğim balkabaklı rulo pastanın tadı harikaydı, fakat görüntüsünden hoşnut kalmadığım için ekleyemedim.
Arta kalan kabak pürelerimi de bisküvili pasta olarak değerlendirmek istedim. Daha önce deneyen olmuş mudur bilemiyorum ama evde bulunan malzemelerle ortaya çıktı bu pasta.
Bal kabağını tatlı olarak yiyemesem de, kurabiye ve pastalara çok yakıştırıyorum.

Malzemeler:6 kişilik
  • 1/2 lt süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 pk. vanilya
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 su bardağı bal kabağı püresi*
  • 1 pk. bisküvi
  • 1 pk. şanti
  • Üzerine hindistan cevizi, ceviz kırıntısı
Yapımı:
  • Bal kabaklı pastacı kreması için; tencerede sütü, unu, nişastayı, yumurtayı, şekeri iyice karıştırın.
  • Sonra ateşe alın ve sürekli karıştırarak pişirin. Çırpıcı yardımı ile yaparsanız bu kısmını daha kolay olur.
  • Kaynamaya başladığında, tereyağ, kabak püresi ve vanilyayı koyarak karıştırın, bikaç taşımdan kaynadıktan sonra ateşden alın ve ılımasını bekleyin.
  • Ilıdıktan hemen sonra iki kaşık toz şanti ekleyip birkaç dakika çırpın.
  • Sütte ıslattığınız bisküvileri 2*3 olacak şekilde bisküvileri dizin ve üzerine iki kaşık kremadan dökün.
  • Sıra ile bisküviler bitene kadar bu işleme devam edin.
  • Üzerine de kalan şantiyi çırpın.
  • Buz dolabında 4-5 saat dinlendirin. Soğuk servis edin.
Bal kabağı püresini; kabakların üzerini geçmeyecek kadar su ve 1 kaşık şeker ile haşlayıp süzdüm.Blendırdan geçirerek elde ettim.

Servis önerisi: Servis ederken üzerine ceviz de serpiştirdim. Her katın arasına da eklenebilirdi. Ben servis sırasında eklemeyi uygun buldum.

Kesinlikle denemenizi öneririm. Çikolatalı pasta dışında tatlı bişeyler yemeyen oğlum da bayılarak yedi.
Tüketilmeyi bekleyen iki tane büyük bal kabağı ile neler yapabilirim diye düşünmekteyim. Gelecek bal kabaklı tarifler; kabak tadı verebilir size :)) Uyarmadı demeyin.
İyi haftalar.
Sevgilerimle...

Hayattanazıcık'ın düzenlediği "ben buldum" etkinliğine göre diye düşündüm. Balkabaklı pastacı kreması o anlık bir esintiyle ortaya çıktı.
 

*Ra Mutfakta Design by GeCe's Blogger Templates © 2010