• Bademli Gevrekler
  • Baharatlı Fındıklı Kurabiye
  • Susamlı Cipsler
  • Bergamot Limonu Reçeli
  • Balkabaklı Rulo Pasta
  • Şiveydiz...

10 Ocak 2011 Pazartesi

Ekşili Aya Sulusu

Merhabalar,
Ekşili Aya Sulusu Kahramanmaraş'ın yöresel yemeklerindendir.
Annem Maraşlı olduğundan sık sık bu yöreye ait yemekler pişirilir bizim mutfakta. Gaziantep'in ve Maraş'in yemek kültürü; aradaki 80km lik mesafeye rağmen oldukça farklıdır. Çocukluğumdan bu yana en sevdiğim tencere yemeklerden.Yanına tereyağlı pirinç pilavı ile nefis bir ikili.

Malzemeler
  • Köftesi için; 300 gr yağsız kıyma, tuz, karabiber.Dışına un.
  • 2 ortaboy kurusoğan
  • 1 kırmızı ya da yeşil biber
  • 1 tane domates (yazdan dondurucuya kaldırdığım domateslerden kullandım)
  • 1 orta boy kase dolusu ıslanmış nohut
  • 1 er yemek kaşığı domates ve biber salçası
  • Limon suyu ya da limon tuzu
  • Zeytinyağ, tuz, karabiber
Yapımı:
  • Öncelikle et tuz ve karabiberi yoğurun ve nohut iriliğinde parçalar kopararak yuvarlayın. Yuvarladığınız köfteleri birbirine yapışmaması için tabanına un serptiğiniz tepsiye alın ve köftelerin her tarafını unlayın.
  • Düdüklü tencereye bir miktar zeytinyağ koyun . Doğradığınız biber ve soğanı kavurun.
  • Salçayı ilave edip biraz daha karıştırın.
  • Geceden ısladığınız nohutu, tuzu,karabiberi ilave edip , biraz kaynamış su ekleyip pişmeye bırakın. 
  • Damak tadınıza göre limon tuzu ya da limon suyu ekleyin.
  • Nohut piştiğinde, et köfteleri de ekleyip 5 dk kadar düdüklü tencerenin kapağını kapamadan kaynatın.
  • Yanında pirinç pilavı ile servis edebilirsiniz. 
  •   

Bu yörelerin mutfak kültürünü bilmeyen yoktur sanırım.
İnsanlarımız maharetli, topraklarımız bereketli...
Ben de arada bir elçi...
Mutlu, huzurlu bir hafta diliyorum yine...
Sevgilerimle...

12 yorum:

sevda dedi ki...

bencede yanında pilavla süper olur.ellerine sağlık arkadaşım.sevgiler.

nesrin dedi ki...

Tariflere bayildim. Ellerinize saglik. Sevgiler...

Naile dedi ki...

sabah soğuğunda içimi ısıttı fotosu bile..

mintininmutfağı dedi ki...

senin süslü servis tabağını severim.ne kadar afili duruyor öyle.ellerine sağlık sevgili ra.
çok beğendim.sevgiler...

CAFE PEPELA dedi ki...

Es-Selamu Aleyküm Rabiya'm.Ellerine / gönlüne sağlık.En sevdiğim çorbalardan biridir.Şifa olsun inşaAllah.İsmine gelince;aya derken avuç içi kastediliyor olabilir.Hani köfteleri avcumuz ile yuvarlıyoruz ya.Naçizane fikir yürütüyorum tabi:) Kâlbi selamlarımla

*Ra dedi ki...

Sevdacığım, yanında bol köpüklü ayran da olmalı tabi :)) Sevgilerimle.

Nesrinciğim, teşekkür ederim. Sevgiler...

Nailem, aslında sana yedirmek gerek :) Sadece fotoğrafla yetinmemelisin :) Öperim...

*Ra dedi ki...

Minticiğim çok hoşsun :)) Öpüyorum canım, sevgilerimle...

Pepelacığım, Aleyküm Selam. Harika bir tespit. Haklısın aslında. Ben neden düşünemedim ki. Sevgi ve selamlarımla canım...

Sevil dedi ki...

rabiacım ellerine sağlık çok nefis görünüyor afiyet bal olsun
Ayrıca tatlım evimi satıyorum onun işleri ile uğraşmaktan ara sıra yorum yazamıyorum .Kusuruma bakmazsın artık değil mi
sevgiler

www.sendepisir.com dedi ki...

Yemeğin tarifi nefis, pişmiş olan görüntüsü daha da nefis. Ellerinize sağlık, afiyetle..

Yaren dedi ki...

Yemek nefis görünüyor, sunumda cok hos.Ellerinize saglik,afiyetler olsun.Sevgiyle kalin.

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik Rabia'cigim, ne guzel seyler yapmissin, ellerin dert goormesin.
Guzel bir hafta diliyorum, sevgi ve selamlar.

*Ra dedi ki...

Sevilciğim yorum bırakmamak kusur mu sayılır, aşkolsun... İşlerinde kolaylıklar diliyorum canım. Sevgilerimle...

Yarenciğim, bazen ikram edebilmiş olmayı ne çok istiyorum bilemezsin. Teşekkür ederim canım, sevgilerimle...

Aybikeemmm,
Yaptım tabi ama sen yoksun buralarda. Teşekkür ediyorum canım benim. Sevgilerimle...

 

*Ra Mutfakta Design by GeCe's Blogger Templates © 2010