Merhabalar,
Yabancı kaynaklardan öğrendiğime göre Povitica Doğu Avrupa'nın geleneksel ekmeği imiş.
Görüntüye bayılmıştım ilk. Uzun araştırmalar, derlemeler neticesinde doğru tarife ulaşabildim.
İçeriği damak tadına göre zenginleştirilebilir, değiştirilebilir. Elmalısının ve haşhaşlısının da güzel olabileceğini, hatta nutella ile de olabileceğini düşünüyorum. Hamura şeklini verdikten sonra kek kalıbında kek gibi pişirip sunmak da seçenekler arasında olabilir.
Povitika Mazlemeler:
(Cup ve ölçü kaşıkları kullanılmıştır)
Ön maya:
- 1/2 çay kaşığı şeker
- 1/4 çay kaşığı un
- 2 çorba kaşığı ılık su
- 1+1/2 çay kaşığı kuru maya
Plastik bir kapta tüm malzemeyi karıştırın ve 5 dakika bekletin.
- 1/2 cup ılık süt
- 3 yemek kaşığı şeker
- Bir tutam tuz
- 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
- 1 yumurta
- 2 cup+4 ymk kaşığı un
Süt, şeker, tuz, yumurta, eritilmiş tereyağ, maya karıştırılır ve un ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurun üzeri kapatılarak 1-2 saat mayalanması için kaldrılır.
- 1,5 cup ince kıyılmış ceviz
- 1/4 cup süt
- 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
- 1/2 cup şeker
- 1 yumurta sarısı
- 1 pk vanilya
- 1 tatlı kaşığı kakao
- 1/2 çay kaşığı tarçın
Dolgusu için tüm malzemeyi derin bir kasede karıştırın.
- 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
- 2 yemek kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı süt ve nescafe karışımı
Tüm malzeme karıştırılır.
- Mayalanan hamuru yapışmayan bir yüzeyde ya da iyice unladığınız bir zeminde incecik ve dikdörtgen olacak şekilde açın.
- Dolgu malzemezi hamura eşit şekilde yayılır.
- Hamurun uzun kenarından sarılır.
- Yağladığınız ekmek kalıbına hamuru üçe katlayarak yerleştirin.
- Üst malzemesini de fırça yardımı ile üzerine sürün.
- 15-20 dk kadar kalıpta mayalanmasını bekleyin.
- 160 derecede ısıtılmış fırında 45-50 dk pişirin.
Potika, Kalachi, Strudia olarak da anılan bu tatlı ekmek daha önce de bahsettiğim gibi Doğu Avrupada geleneksek bir tad. Görüntüsü kullanılarak değişik şekilllerde denenebilir.
Oda sıcaklığında bir hafta, buzdolabında iki hafta muhafaza edilebileceği de çeşitli kaynaklarda yazıyor.
Şimdilik benden bu kadar. Memnun kalmanız dileği ile.
Sevgilerimle...
12 yorum:
harika bir görüntü:) malzemelere bakınca tadı da öyle gibi ellerinize sağlık...
Tatlım nefis görünüyor.Ellerine sağlık.Şehr-i Bursa'dan sevgiler...
Çok nefis görünüyor gerçekten.Denemeye değer.Ellerinize sağlık.
tadı kadar adı adı kadar görünüşü de çok tatlı:)
ellerinize emeklerinize sağlık:)
sevgiler..
mutlu günler..
Çok güzel görünüyor canım.Ellerine sağlık
bu tarifi görünce nasıl sevindim bilemezsiniz teşekkürler,ispanyol bi bayanın blogunda görmüştüm ama ölçüleri ayarla dene gözümde büyüyordu sizin yaptığınız nefis görünüyor ellerinize sağlık ilk fırsatta deneyeceğim...sevgiler
Ellerine sağlık harika bir tarif haşhaşlısını denemek isterim muhakkak sevgiler...
Ben de çok beğenmiştim bu ekmekleri görünce. Tarif de var artık elimizde ne güzel. Ben de denemeyi istiyorum
Sevgiler
kahve, ceviz, tereyağı, tarçın daha ne olsun! hatta belki daha aromatik bir tat için pekan cevizi de kullanılabilir ama kesinlikle her halükarda enfes içerik ve lezzeti eminim harikadır. Çikolata kremalı?? kesinlikle haklısınız...
Gereçkten goruntu sahane, tadida oyledir eminim, ellerine saglik canim
zahmetli bir yemeğe benziyor.ellerinize sağlık..
rollos tenatadores ,exquisitos y hermosos ,los ahré en navidad,abrazos y saludosd cordiales.
Yorum Gönder