Yeni bir haftadan merhabalar.
Hafta sonu tam da istediğim gibi battaniye altında kitap okuyarak geçti :)
Fakat dayanamadım, günlerdir hayalini kurduğum pasta için mutfağa girdim. Çikolataya hayır diyebilenimiz yok sanırım.
Biraz doğaçlama, biraz esinlenme , yabancı kaynaklardan derleme ile böyle bişey ortaya çıktı.
Temel olarak amacım jakond keki kullanmaktı. Jakond kek için tüm kaynaklarda badem unu kullanılıyor. Fakat badem ununu burada bulamamak beni yıldırmadı. Bildiğimiz un ile yaptım. :)
Sonuç bizim tarafımızdan oldukça beğenildi.
İstediğiniz mesajı yazıp misafirlerinize sunabileceğiniz hoş bir pasta. :) Tersten yazmak biraz zor olsa da , güzel bir krema sıkma ucunuz varsa işiniz kolay. Benim için malesef hiç kolay olmadı. Acilen ekipman bulundurmam gerek.
Yazı Dolgusu:
- 2 yemek kaşığı dolusu oda sıcaklığında tereyağ
- 1/3 cup pudra şekeri
- 1 büyük yumurta akı
- 1/4 cup un
- 4 tatlı kaşığı kakao
Yapımı: Yumurta, yağ, şekeri bir kaç dakika çırpın. Kuru malzemeyi de eleyerek karıştırın. Katı bir karışım elde edeceksiniz. Krema sıkma torbanızın en ince ucu ile yağlı kağıda yazınızı tersten yazın.Bir kenarda bekletelim şimdi. Şuradaki gibi.
Her fırın tepsisi aynı büyüklükte değil. Benim kullandığım ankastre fırının tepsisi.
Yazımızı yazdıktan sonra beyaz kenarlı keki yapalım.
Beyaz Kek:
- 3 yumurta
- 1+1/4 cup un
- 1/2 cup şeker
- 2 ymk kaşığı eritilmiş tereyağ
- 2 yumurta akı
- Bir tutam tuz
Yapımı:
- 3 yumurtayı çırpın.
- Un,tuz,şekeri ekleyip karıştırın.
- Tereyağını da ekleyip karıştırmaya devam edin.
- Yumurta aklarını ayrıca bir kapta köpük köpük oluncaya kadar çırpın.
- Diğer karışım ile üç defada yumurta aklarını söndürmemeye dikkat ederek karıştırın.
- 160 derecede fırınınızı ısıtın.
- Yazı yazdığınız yağlı kağıt üzerine kek karışımını yayın. Alttaki yazıyı bozmamaya dikkat edin.
- Her tarafına düzenlice yaydıktan sonra, tepsiyi hafifçe sallayın. 160 derecede pişirin.
- Pişirdikten sonra tel üzerinde soğumaya alın, soğuduktan sonra bir cetvel yardımıyla keskin bir bıçakla kesin.
Kakaolu Kek
- 4 yumurta sarısı (yukarıdaki kek ve yazı dolgusundan arta kalan)
- 1 yumurta
- 1/2 cup şeker
- 1 cup un
- 50 gr eritilmiş yağ(1/2 çay bardağı sıvı yağ da olabilir)
- 4 ymk kaşığı yoğurt
- 3 ymk kaşığı kakao
- 1 tatlı kaşığı kabartma sodası
Yapımı
- Yumurta sarılarını ve yumurtayı şeker ile çırpın.
- Yağ, yoğurt ekleyip karıştırın.
- Un, kakao, sodayı eleyin ve yumurtalı karışım ile birleştirin.
- 16 cm lik çemberde 180 derecede pişirin.
- Kakaolu kek pişince iki parçaya bölün.
- 200 gr bitter çikolata (100 gr sütlü, 100 gr bitter de kullanabilirsiniz)
- 200 gr (1 pk) çiğ krema
- Öncelikle çikolatayı benmari kurarak eritin. Bir kenarda soğumaya bırakın. Ama katılaşmaması için de sürekli karıştırın.
- Kremayı çırpın, köpük köpük olunca, çikolata ile birleştiricez, fakat çikolatanın ısısı çok önemli, eğer sıcakken karıştırırsak kremamız eriyecektir. Çok katı olduğunda krema ile bütünleşmeyecektir. Oldukça ılık olacak çikolatamız.
- Krema ve çikolatayı birleştirdikten sonra mus da hazırlanmış olacak.
Pastanın en üstüne bir paket Cream Ole çırpın.
Birleştirilmesi :
16 lik çemberimin içine iki parça yazı yazdığım beyaz kekten koydum.(18 lik çember iki parça kek için büyük geldi)
İçine yine16 cm lık çemberimde pişirdiğim kakaolu keki ikiye bölün, biraz küçülterek zemine yerleştirin.
Kenarları beyaz kek, tabanı kakaolu kek oldu şimdi. Kakaolu kekin ıslak bir dokusu olduğu için ıslatmaya gerek duymadım.
Bunun üzerine çikolatalı musu koyun ve kakaolu kekin ikinci parçasını üzerine kapatın.
Geri kalan boşluğu cream ole ile doldurun.
Bir gece dinlendirin ve üzerini kakao ile süsleyerek servis edin.
Öneriler:
Biraz uzunca bir tarif oldu. Yapımı size zor gelebilir. Ama çok da zor değil aslında.
Yazı yazdığınız keki kullanmak benim için ana fikirdi. Geri kalanı bildiğiniz , sürekli kullandığınız çikolatalı kek, krema ile doldurulabilir.
Benim için önemli olan kısmı dış kaplaması ile farklı bir görüntü elde edebilmekti.
Lakin kullandığım çikolatalı mus ile olayı tamamıyle bitirmişti. Ara krema olarak mus favorimdir benim.
Dış kaplamada sadece yazı değil, çeşitli şekiller de yapabilirsiniz. Kalpler, çicekler, börtü böcek vs... sizin hayal gücünüze kalıyor artık.
Çok daha farklı sunumlar elde edebilirsiniz. Tek kişilik porsiyonlar olarak da hazırlanabilir.
Çikolatalı mus için baktığımda gördüm ki Zinnur da yıllar önce denemiş böyle bir tarıfı. Ona da bakmak isterseniz tarifi burada. Kulaklarını çınlatayım Zinnurun da, ne çok şey öğrendik kendisinden. Pastalarımın ilham kaynağı kendisi. Sevgilerimi gönderiyorum buradan.
Şimdilik benden bu kadar. Ben yazarken yoruldum, umarım siz okurken yorulmazsınız :))
Çookk mutluu, huzurlu, gönlünüzce geçireceğiniz bir hafta diliyorum.
Sevgilerimle....
21 yorum:
görüntü nefis, hayran oldum ama içinde o kadar çok yumurta var ki mümkün değil yiyebilmem. Daha az yumurtalı nasıl yapılabilir şekerim:) eline sağlık
mmm nefis olmuş.ellerine sağlık.
RA'CIM ELLERİNE SAĞLIK SUNUM MUHTEŞEM EMİNİM TADI DA ÖYLEDİR NEFİS GÖRÜNÜYOR AMA BİRAZ ZAHMETLİ SANIRIM TEBRİK EDİYORUM ARKADAŞIM.SEVGİLER
Ellerine sağlık tatlım harika olmuş.Şehr-i Bursa'dan sevgiler....
Canım mutlu haftalar.Muhteşem ötesi bir pasta ol
muş ellerine sağlık sevgiler.
offf ya çok canım çekti...Bi parça rica etsem.:))
Ellerine sağlık şekerim. Özellikle kakaolu kek ve muslu kısım harikaydı. Yapacağım pastalarda ilk deneyeceğim tarif bu mus olacak. Ama bence beyaz kek kısmı badem unu kullanılsa lezzeti iki kat daha artabilirdi. Kenarlar ıslatılmadığı için pastanın yanına o kısım biraz kuru kalmıştı ama görüntü çok şık.
bu tarifi tamamı ile not ettim:)
kendimi hazır ve süper hissettiğim bir günde kendimi bu pastaya adayıp çıkaracağım inşallah:)
büyülendim resmen mükemmel bir görünümü var..
ellerinize sağlık..
evet, tarif uzun ve bana zor geldi ama gorutnu de super geldi hani:) Antep'e yolum dusunce Rabia yapar diyerek ayriliyorum:)
Haklısın Rabia,
Ne çok şey öğrendik Zinnurdan. Makaronlar, lezzetli mi lezzetli pastalar, dakuaz kekler, daha neler neler.
Sen de hakkını vermişsin. Çok güzel olmuş bu jakond pasta.Cremoleyi üstteki boşluğu doldurmak amaçlı mı kullandın. Yoksa esinlendiğin tariflerde de var mıydı. Cremole kullanmak istemezsek musu ne oranda artırmamız gerekir acaba.Ben de ne zamandır Jakondlu bir pasta yapmayı düşünüyordum zira.
Ellerine sağlık.
Sevgilerimle,
Hilalciğim, ben de musu yumurtasız yaptım bu nedenle. Fakat yumurta sarılarını kullanmak zorunda değilsin. Ben ziyan olmasın mantığı ile kullandım. Herhangi bir kakaolu pasta da kullanabilirsin. Sevgilerimle canım.
Lezzet Sarayı; çok teşekkür ederim :) En kısa zamanda sarayınıza konuk olacağım :))
Cafe Portakal; canım inan yapmak pek zor olmadı ama anlatmak daha yorucu :), eksik birşey kalmasın diye.
Çiğdemin teşekkür ederim canım.
Öperim.
Deryacığım , teşekkür ederim. :))
Surey, bir dilim ikram edebilseydim keşke :)
Naile , badem unu ile kek yaparsam yumuşak mı sert mi olur bilmiyorum, fakat jakonde nin döküsü bisküvi gibi. Orijinalinden pek farklı olmadığını tahmin ediyorum. :) Sevgilerimle canım.
Denizciğim kafaya takmakla alakalı. Günlerdir hayalimdeki görüntüydü bu. :)) Sormak istediğin bişey olursa yardımcı olurum tatlım. Sevgiler...
Lama senin Antebe yolunun düşmesi kadar zor bunu yapman sanırım. :) İnan gelmiş olsan bunu yapmakla yetinmemm. :))
Işılcığım, Zinnur duaayenlerimizden di mi :)) aynı fikirde olmak ne güzel.
Cream Ole yi üzerindeki boşluğu doldurmak amaçlı kullandım Işılcığım. Kullanmak istemezsen aynı ölçüde kullanırsan hafif kenarlara taşacak kadar çıkar. 3/4 lük bir kısmı tam gelecektir.
Sevgilerimle canım.
Sanırım cesaret edemem bu pastayı yapmaya. Ama o kadar da güzel bir görüntüsü var ki.. Dene diyor içimdeki ses :)
Ellerine sağlık Rabia'cım, müthişsin yine..
Rabia'cım pastan nefis gözüküyor, çok uğraşmışsın ama değmiş emeklerine sağlık. Doğruyu söylemek gerekirse dediğin gibi yapımı bana zor geldi. Sağlık ve sevgi dileklerimle..
Ellerinize sağlık herhalde seyretmek için yaptınız çünkü seyretmek bile çok keyifli
Evet gene zahmeti yüksek görüntüsü enfes bir pasta var karşımızda!
Ben sana da dediğim gibi bu pasta işlerinde iyi hissedemiyorum kendimi,çok pişmem lazım herhal:)
Ama senin elcağızlarına sağlık olsun!
Bu uğraşılan pastadan yemekte zordur şahsen hem o kremanın akışkan hali insanı baştan çıkarttığı için bitirmek istemezsin birde bu görüntüyü bozmamak için de el sürmemek:))
Bak yorumlarda bile cesaret edemem diye yazan var cesaretin artsın daha da ve hep görelim böyle güzel pastalar!
selamlar..
Biraz uğraştırmalı ama, emeğinize değmiş. Çok şık ve lezzetli bir pasta olmuş. Ellerinize sağlık.
burada bir buton olsa da "like" yapsam ya da "love"!!! nasıl güzel bir tariftir bu! tersten yazma işine bayıldım hakikaten:) çok şık çok havalı! ben seviyorum sizin tariflerinizi...
41 bin kere maşallah sana :)
Canım ne emekli,ne nefis,ne şirin ve özel bir pasta hazırlamışsın..
Ellerine,emeğine sağlık..
Çok ama çok beğendim,ancak yapabilir miyim orası tartışılır :)
Afiyet şifa olsun..
Sevgilerimle..
canim benim yine harikalar yaratmissin ;) süper bir pasta hazirlamissin ;) tüh tüh MASALLAHHH san!! ellerine emegine saglik!
gördügüm en özel pastalardan!!
söyle biraz inceledimde, evet haklisin canim ilk bakisda baya bir zahmetli geliyor ama genel olarak ooo kadarda zor degil ;) iki kek bir yazi hazirliyorsun..ama tabii cokta pratik degil ;) ama bir seker hamuru pastasindan kolay oldugu kesin ;))
tekrardan emegine saglik canim!
kocaman öpüyorum..
Yorum Gönder