Merhabalar...
Kırmızı Pancar, hala pazarlarda ve marketlerde arz-ı endam ederken bol bol tüketmek lazım. En sevdiğim hali turşusudur.
Yıllardır mevsiminde alır hazırlarım. Uzun süre bekletmedim. Taze taze tüketmeyi tercih ediyorum.
Tadını bir kenara bıraktım da o renk ne muhteşemdir... Sadece renginin güzelliği bile bu turşuyu yapmama vesile belki de. Kırmızıyı her daim çok sevmişimdir. :)
Söz konusu salata ve turşu olunca açıklama yapacak pek fazla şey yok. Damak tadınıza göre tadlandırabilirsiniz.
Turşu için de sabit bir tarifim yok. Kısaca nasıl yaptığımdan bahsedeyim.
- Kırmızı pancarı soyup dilimleyin, üzerini kaplayacak kadar su ekleyip haşlayın.
- İstediğiniz kıvamda haşladıktan sonra, bir kenara soğuması için kaldırın.
- Soğuduğunda muhafaza etmek için kullanacağınız kavanoza kırmızı pancarları yerleştirin. Aralarına yer yer sarımsak da soyup ekleyebilirsiniz.
- Ayrı bir kapta kırmızı pancarları haşladığınız suyu kavonuzun alacağı kadar miktarı göz kararı ayarlayıp, içerisine tuz, sirke, limon tuzu ile bir karışım hazırlayarak kavanozu doldurun.
- İki günde tadı yerine gelmiş oluyor.
Daha sonrasında ise; ilk fotoğraftaki gibi çeşitli salatalarda kullanabilirsiniz.
Tek başına da yemeklerinize eşlik edebilir.
Hazır olanarak satılan kırmızı pancar turşularını da salatalarda kullanmak mümkün tabi ki. Fakat kendi hazırladığım, inatla hazırını almayıp emek verdiğim her şey beni mutlu ediyor. "Ben hazırladım" diyebilmek keyifli ve gurur verici bir şey. :)
Biz faniler; bize sunulmuş nimetleri değerlendirirken dahi gururlanıyoruz. Ben yaptım diye seviniyoruz, yeri geliyor maharetimiz için övünüyoruz hatta övgü bekliyoruz. Emek verdiğimiz yemek karşılığında küçük bir teşekkür dahi mutlu ediyor bizleri.
Yaradılışımızın tabiatında var; verdiğimiz emek karşılığında duymak istediğimiz memnuniyet belirtisi...
Neticede kendi ruhundan üfleyen de O.
Bu duygulara gark olmuşken anlıyorum Yaradana şükretmenin önemini... Dualarımız da olmasa ne ehemmiyetimiz kalırdı değil mi?
Mutlu, huzurlu şükür dolu bir hafta diliyorum...
Sevgilerimle...
Bu arada güzeller güzeli dostum, canım arkadaşım Şehr-i Bursadan Blog yazarı Çiğdemime buradan da teşekkür edeyim istedim. Fotoğraf çekebilmem için değişik örtüler hazırlayıp gönderiyor bana. Ellerine sağlık Çiğdemim...
** Deki; Eğer duanız olmasa Rabbimin katında ne ehemmiyetiniz var. (Furkan suresi 77.Ayet)
18 yorum:
Ben sana, emeğine saygı duyuyorum yanlış anlama korkudan değil de gerçekten hakettiğin için. Görüyorum nasıl çabaladığını... Şükür gerçekten önemli. Ah bir de bunun farkına varabilsek...Allaha şükrediyorum sağlığım için, ailem için, işim için ve Allaha şükrediyorum senin gibi bir bilir kişi arkadaşım olduğu için Teşekkürler
Sibelciğim beni çok mutlu ettin.
Benim de her daim fikrine ihtiyaç duyduğum sayısı az olan arkadaşlarımdan birisin. Asıl ben teşekkür ederim. İyi ki varsın. İyi ki hayat seni karşıma çıkarmış. :))
Ellerine sağlık ne kadar marifetlisin bayılıyorum bloğuna:)
Ellerinize sağlık,çok güzel bir salata olmuş..Pancar turşusu çok güzel oluyor..sevgiler..
ellerine sağlık,pancar turşunu denemek isterim..
Rabiacığım sözlerin ruhuma dokundu..
Ne güzel söylemişsin,ne güzel özetlemişsin.
Rabbim gönlünden geçen tüm güzellikleri kader diye alnına yazsın inşAllah..
Hakkında hayrolacak tüm dualarını kabul eylesin..
Pancarın reçelini bile yaptım da bir turşusunu yapamadım bu sene..
İnşallah seneye:)
Afiyet olsun canım..
Elinize sağlık ben de seviyorum pancarın urşusunu üstelik hazırlaması da kolay güzel olmuş sevgiler...
Rabiacığım,
Ne güzel ifade etmişsin emek verilerek yapılan işlerin değerini, sonundaki huzuru ve şükür etmenin önemini. Tarif güzel ama bu yazı sabah sabah ruhuma çok iyi geldi.
Teşekkür ederim Rabiacığım.
Ne kadar güzel bir blog beni yeni keşfettim.
Duygularınızı,hislerinizi çok güzel ifade ediyorsunuz.
Böyle blogları çok seviyorum sadece yemek odaklı değil.Bizi başka dünyalara düşüncelere sevk ediyorlar sizde onlardan birisiniz
Severek takip edicem
Kırmızıyı kim sevmez:)
Pancarlı saltada harika olmuş,salatanın görüntüsü yetiyor
Sevgilerimle
Pancar çok faydlı aslında sık sık tüketmek lazım. Bloğunu izlemeye aldım ben de bloğuma beklerim. www.bakbuharika.com
Yorumlarınız için teşekkür ediyorum. :))
Sevgilerimle.
Pumpuliciğim, yemek vesile olsun istiyorum. Tarif defteri olmak istediğim en son şey.
:)
Farkına varmış olman beni çok sevindirdi.
Sevgilerimle.
Bugün pazarda gördüm ve almadım. NE KADAR kızdım şimdi kendime. İnşallah haftaya kadar alıp yapacağım. Emeğinize . Ellerinize , gönlünüze sağlık.
Turşusunun bu kadar kolay yapıldığını bilmiyordum. Sanırım hazırını tüketmek kolay geldiğinden hiç ihtiyaç duymadım. Ama artık öğrendim ve kendim de yapabilirim istediğimde. Salataya da çok yakışmış. Hiç denemedim ben salatada. Güzel olacaktır eminim. Ellerinize sağlık.
Deki; Eğer duanız olmasa Rabbimin katında ne ehemmiyetiniz var. (Furkan suresi 77.Ayet)
Nasıl da bir anda içimi titretti bu ayet.. Rabbim işte, dua ettikçe duamızı, şükrettikçe şükrümüzü artıyor..
Ellerinize sağlık, rengi muhteşem :)
süper resımler ve süper tarif ,ellerıne sağlık nefısten daha öte görunuyor.
Kırmızı pancar turşusunu ilk defa denedim. Rengi muhteşemdi. Seyretmesi bile iştah açıyor. Teşekkürler...
Bunca yıl İstanbul'da yaşayıp doğru dürüst tadına bakmadım ve hoşlanmadım ta ki İngiltere'ye gidene kadar!
Orada İngiliz bir ailenin evindeki iftarda yumurtalı bir salatada tattım ve alıştım bende,meğersem ingilizler pancar turşusu çok severmiş ve birçok şeye eklermiş.Şimdi bu salata eskiden olsa bu kadar önemli olmazdı benim için ama şimdi lezizmi leziz diyebilirim:-)
Yorum Gönder