• Bademli Gevrekler
  • Baharatlı Fındıklı Kurabiye
  • Susamlı Cipsler
  • Bergamot Limonu Reçeli
  • Balkabaklı Rulo Pasta
  • Şiveydiz...

16 Ocak 2012 Pazartesi

Maraş Usulü Tarhana Çorbası


Merhabalar,
Sesler ve kokular insanı alır ve götürür ya başka yerlere, işte tarhana çorbasının da böyle bir etkisi var bende.
Güne tarhana çorbasının iştah açan kokusu ile başlamak... Annemin mutfaktaki hali... Kardeşimle çekişmelerimiz, içtenliğimiz, masumiyetimiz, çocukluğumuz...
Alışkanlıkları değiştirmek zor. Şimdi ben de anneyim. Benim oğlum aynı şeyleri hisseder mi bilmiyorum, sabahları pişiriyorum sıklıkla.

Bu çorbayı da annem hazırlamışken paylaşmak istedim sizlerle.

Maraş tarhanasını hazırlamak başlı başına bir uğraş. Bildiğimiz un tarhanasından farklı. Yine çocukluğumda kendimiz hazırlardık tarhanayı. Şimdilerde hazır olarak bulmak çok kolay bu yörede. Antepde de satıldığını gördüm fakat annem Maraşlı olduğundan akrabalar gönderiyor bana.

Çorbanın yapımı oldukça kolay. Düdüklü tencerede pişirmenizi öneririm.
Davetlerinizde kolay ve lezzetli bir çorba seçeneği ayrıca.
Maraşlılar genellikle çalgam ile pişirir. Hatta annem yanında pekmez ile yediklerini anlattı fakat bana pek hoş gelmedi bu fikir. Haliyle denemedim. :)

Yapımı ise ;
Maraş tarhanasının üzerini geçecek miktarda su ilave edin ve düdüklü tencerede 10-15 dk pişirin.
Suyu katılığına göre ayarlayabilirsiniz.
Arzuya göre 1- 2 diş sarımsak ezip ilave edin.
Blendırdan geçirilir. Üzerine nane ve yağ yakılır.
Ve servise hazır.

Notlar : Çalgam ile yapılacaksa, çalgamın hafif acımsı bir tadı var ve çorbayı etkilememesi için ayrıca kaynatıp ekliyoruz.
Çorbanın tadının ekşi olmasını istemiyorsanız, pişirmeden önce kuru tarhanayı suda bekletin ve suyunu değiştirip öyle pişirin.
Nohut da ilave ediliyor. Ben yakıştırmadığımdan eklemiyorum. Eğer eklemek isterseniz onu da haşlanmış olarak ilave etmenizi öneririm. Çorbanın kendisi ile pişirmeyin.

Haftaya güzel başladım umarım güzel sonlandırırız.
Gönlünüzdeki güzelliklerin sizi bulmasını diliyorum.
Sevgilerimle...

10 yorum:

makcig dedi ki...

Ellerine sağlık tatlım.Sabahları çorba içmek hakkındaki fikrimi senin muhteşem bir çorban değiştirmişti.Eminim bu çorbada çok güzeldir.Bir arkadaşımda içmiştim,senin elin değince farkedecektir.Neyse baharda geldiğinde dener görürürz.Şehr-i Bursa'dan sevgiler....

kalpkurabiye dedi ki...

keşke bugün bende tarhana pişirseydim dedim:)
annemi kardeşimi evimizi hatırlasaydım bende..
ne güzel anlattınız..
ellerinize sağlık..
bildiğim gibi olmasa da bu halide nefis görünmekte:)
sevgiler..

Saglıklımutfak dedi ki...

Bu soğukta iç ısıtıcı bir görüntü ellerine sağlık canım

ANNEMİNELİ dedi ki...

Merhaba, ben blogumda anne yemekleri ve yöresel yemekler yapıyorum, çorbayı çok beğendim ellerine sağlık, aynı yöntemle bizim terhanayı bir deneyeceğim,yöreel yiyecek satan yerlerde varmıdır....

GÖNÜL dedi ki...

nefis görünüyor ellerine sağlık

LeylaK dedi ki...

offf burnuma kokusu geldi sanki... nefis olmuş çok besleyici. ellerine sağlık.

Leyla'nın Kahve Dükkanı

milky dedi ki...

Harika görünüyor tam kış çorbası ellerine ağlık :)

Twitter dedi ki...

şu soğuk kış gününde içimizi ısıtan bir çorba. paylşatığın için teşekkürler.Ayrıca biz de Seyristanbul.com bloğumuzda adım adım Twittera üye olmayı anlattık, siz de ondan faydalanabilirsiniz.

Unknown dedi ki...

Sevgili arkadasim, kandilini kutluyor, Rabbimden, hepimizin dualarinin kabul olmasini diliyorum.... Sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

çalgamlı tarhana çorbası sadece maraşa özgüdür

 

*Ra Mutfakta Design by GeCe's Blogger Templates © 2010