Merhabalar.
Bilenler bilir bu pastanın nereden uyarlandığını. O yıllarda blueberry(yaban mersini) bulamayınca kara dut ile denemiş ve güzel bir sonuç elde etmiştim.
2007 Ağustosunda denemiştim bu pastayı.Fotoğraf da o tarihe ait. Bebeklimutfağı kapattığımdan ulaşamıyorsunuz tarife. Geçtiğimiz günlerde yorum bırakan bir okuyucum tarifi isteyince burada da bulunsun bu güzel tarif diyerek ekliyorum.
Kara Dut kremalı pastam için bebeklimutfak blogumda şunları yazmışım.
10/2007
Kış hazırlıklarım içinde reçeller geniş bir yer kapladı. Dut şerbeti de bunlardan biri. Dutun suyunu süzerek göz kararı şeker ile kaynattım.
Dutun posasını da marmelat yaptım. Bunu bir sonraki kurabiye tarifinde göreceksiniz. Dut reçelimi de ayrıca yaptım. Dut zamanı gaçmek üzere sanırım. Elinize geçerse mutlaka deneyin derim.
Pastanın keki için sevgili Hanimiş Işıl'ın çok beğendiği cenuaz keki denedim. Methedildiği kadar var açıkcası. Resimden de dokusunun tam sünger kek olduğunu anlayabilirsiniz.
- Tarife sadık kalarak sünger kekimi yaptım.
- Dut şurubunu sulandırarak kekimi ıslattım.
- Orta boy bir şeftalinin kabuklarını soyup minik minik doğrayıp kek üzerine yerleştirdim.
- Krema için; bir kutu süt kremasını çırptım. Az olacağını düşünerek yarım poşet de şanti çırptım karıştırdım. Diğer taraftan da 80 gr lık beyaz çikolatayı benmaride erittim ve içerisine 4-5 yemek kaşığı dut şurubundan ilave ettim. Süslemeye yetecek kadarını ayırdım ve kalanını soğutarak kremaya karıştırdım.
- Kremayı kek üzerine sıvadım ve ayırdığım dutlu çikolatayı yağlı kağıda koyarak süslemeyi yaptım.
İçerisinde gıda boyası yok. Dutun kendi rengi. Cenuaz kek yapmak size ayrıntılı ve zor geliyorsa bildiğiniz kakaolu bir kek üzerine de yapabilirsin. Tabi ki cenuaz kekin bu tarifte ayrı bir yeri vardır.
Ben hala misafirlerim için hazırlarım bu pastayı. Değişiklik arıyorsanız tam size göre bu tarif. Yıllardır tadına bakan herkesten tam not aldı.
Bu kekin de içinde kara dut marmelatı var. Ben kekini ıslatmamıştım. Ama ıslatılmasını tavsiye ederim. Bu haliyle biraz kuru geldi bana. Kreması ise mükemmel.
Malzemeler:
2 yumurta
1/2 cup şeker
1/2 cup +2 ymk kaşığı un
2 ymk kaşığı karadut marmelatı
1/4 cup süt
2 ymk kaşığı sıvı yağ
1/2 çay kaşığı kabartma sodası
1 çay kaşığı kabartma tozu
Bir tutam tuz
Kreması için
400 gr labne
1 çay bardağı pudra şekeri
2-3 ymk kaşığı oda sıcaklığında kalmış tereyağ
Malzemeler:
180 derecede fırını ısıtın.
Kuru malzemeleri eleyerek birleştirin.
Yumurtayı şeker ile köpük köpük olana dek çırpın .
Yağ ve sütü ilave edip karıştırın.
Kuru malzemeleri de ekleyip karıştırmaya devam edin.
Dikdörtgen çemberde pişirin. (18-28 cm benimki)
Kek piştikten sonra, soğutma telinin üzerine alın ve telin üzerine de yağlı kağıt serin, ters çevirin.
Ilıdığında kağıttan ayırın ve kağıdı tekrar üzerine koyarak altındaki ve üstündeki yağlı kağıtlarla rulo yapın. Sararak buzdolabına kaldırın. 4-5 saat dinlendirin.
Kreması için;
Bir süzgece tül ya da kağıt havlu serin labnelerin birkaç saat süzülmesini bekleyin.
Önce tereyağı mikserde çırpın, adından pudra şekerini ekleyip çırpmaya devam edin, en son da süzdürdüğünüz labneyi ekleyip çırpın ve işlemi bitirin.
Rulo yapıp kaldırdığınız kekin , içinde kalan kağıdını alın, kremayı sürün ve tekrar sarıp kaldırın.
Dolapda dinlenten sonra üzerine pudra şekeri ilave derek servis edin.
Eveett bu hafta benden bu kadar. Dışarıda piknik havası var. Gezmeler bizi bekler.
Sevdiklerinizle huzurlu, mutlu bir hafta sonu diliyorum.
Sevgilerimle...
Not: Dut şerbetini ölçü ile hazırlamadığımdan tam tarif veremiyorum. Kara dutları tel süzgeçten geçirin ve suyunu ayrıştırın. Bir miktar şeker ile koyulaşıncaya dek kaynatın. Soğuduğunda reçel kıvamında olacaktır. Pasta kremalarınızda kullanabilirsiniz.
16 yorum:
harika olmuşlar ellerinize sağlık..
Rabiacım ellerine sağlık pastan harika öpüyorum.
ELINE SAGLIK.
RENKLER MÜKEMMEL.SÜSÜDE COK BEGENDIM.SU AN ÖNÜMDE TABAGIN ICINDE BIR DILIM OLMASINI COK ISTERDIM.
neyse.....!
Çok sıcak ve güzel anlatmışsın,kalemine sağlık..
İkisi de ziyadesiyle güzel görünüyor,pasta çok başarılı diğer rulo olan da çok farklı bir hava ile süzülüyor:)
Dışarıda güzel bir hava var buralarda da umarım hayatımız da aynı güzellikte gider ve umarım senin de iyidir fazlasıyla!
Selamlar,sevgiler.
Bu arada dut şurubu derken şu an dut kaynatıp elde ettiğimiz suyumu kastediyorsun yoksa daha kıvamlı olan şerbet için hazırlanan şurub mu?
Biliyorum biraz tuhaf ve garip bir soru oldu,özürler.
offfff.pasta süper olmuş olmuş canım.bir dilimi aldım.ellerine sağlık.öpüyorum.
Tek kelime muhtesem görünüyor .Ellerinize emeklerinize saglik .Yaban mersini cokta saglikli bir meyva .
Tarifte vermiş olduğunuz kekin malzemeleri 18 cm'lik kek kalıbı için galiba(orjinal tarifte öyle yazıyor).Bu keki 26 cm'lik çember kalıpta yapmak istersem malzemeleri ne kadar çoğaltmam lazım.Şimdiden teşekkürler...
süper görünüyor ellerine sağlık harika bir tarif
çok nefisss olmuş. canım süsleme harika ellerine sağlık rulo pastanda enfes sevgiler hayırlıgeceler:))
Rabiacığım,
O ne muhteşem bir renk. Görüntüsü tadını da ele veriyor gerçi ya ben rengine vuruldum. Yazını okumadan önce soğuk cheese kek zannetmiştim.
Işıl'ın cenuaz kekinin ölçülerini artırarak ben de sıkça yapıyorum ve beğeniyorum.
Hemen pazara gidip dut alıp dut şurubu yapıp saklamalı bu güzel pastayı her zaman yapabilmek için.
Ellerine, emeklerine sağlık.
Sevgiler,
Nasıl güzel,nasıl özel bir pasta olmuş.
Ellerine sağlık Rabia'cığım..
Gıda boyası olmaksızın böylesine hoş bir renk elde etmek beceri işi :)
Afiyet olsun inşAllah..
Sevgilerimle..
Harika bir renk. Ne güzel görünümlü bir pasta bu. Ben hala yabanmersini bulamıyorum bu şehirde :(
Pastan müthiş canım, iyi ki tekrar yayınlamışsın. Ne güzel tariflerin vardı eski bloğunda. Birçok şey denemiştim henüz bloğum yokken.
Sevgiler Rabia'cım..
2 pastada muhteşem gürünüyor.Ellerinize sağlık.
Sevgilerimle;
Ne kadar güzel bir pasta bu böyleee ellerine saglik... süslemede harika ellerine saglik. Sevgiler
merhaba.bu tarifinizi denemek istiyorum .dut şerbetini nasıl hazırladınız ölçü verirmisiniz.ne kadar dut olmalı .suyu ne kar olmalı.eger cevap verirseniz sevinirim.
Yorum Gönder