• Bademli Gevrekler
  • Baharatlı Fındıklı Kurabiye
  • Susamlı Cipsler
  • Bergamot Limonu Reçeli
  • Balkabaklı Rulo Pasta
  • Şiveydiz...

12 Aralık 2011 Pazartesi

Acıbadem Kurabiyesi

21 yorum

Merhabalar,
Hafta sonu üzerimdeki rehaveti atıp mutfağa geçmeme sebep kurabiyelerim işte bunlar. Diyetime aldırmayıp sabah sabah bir fincan çayın yanında badem aromasını doyasıya hissettiğim nefis kurabiyeleriimmm... Sakızımsı dokusu olan kurabiyeleri çok severim... İçerisinde badem varsa daha da çok severim.
E haliyle ortaya Acıbadem Kurabiyesi çıkıyor. :)) 

İş yerine gelirken yanıma sınırlı sayıda kurabiye aldığımdan, ikram etmeye de kıyamıyorum, hepsini yeme bencilliğini mi yapsam dedim biran fakat yok yok paylaşıp fikir edineyim ki içim rahat etsin dedim. Aldığım tepkiler ise mutluluk vericiydi.

Lafı uzatmadan tarifime geçeyim. Tarif ise şu siteden uyarlama ; bakingobsession

Malzemeler:
  • 2 yumurtanın akı (oda ısısında beklemiş)
  • 2/3 cup pudra şekeri
  • 1 cup çiğ badem
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1/4 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
  • 1 ya da 2 damla acı badem aroması
Yapımı:
  • Fırını 175 derecede ısıtalım.
  • Yumurtayı köpük köpük oluncaya dek çırpın.
  • 1/3 cup şeker ve acıbadem aromasına ilave edip çırpın.
  • Bademleri rondoda inceltin.
  • İnce çekilmiş bademlerin içine geri kalan 1/3 cup şeker, nişasta ve unu da ilave edip birkaç saniye daha çalıştırın rondoyu.
  • Elde ettiğiniz bademli unlu karışımı köpük köpük olan yumurta ile karıştırın. Spatula ile yumurtayı söndürmemeye dikkat ederek yapın bu işlemi.
  • Hafif akıcı bir karışım olacak.
  • Yağlı kağıda, kaşık ile ya da sıkma torması ile paylaştırın.
  • Yaklaşık 20 dk kadar pişirin. Hafif kızarınca çıkarın ve soğumasını bekleyin.
Hiç un ve nişasta eklenmeyen acımbadem kurabiyesi tarifleri de var. Hiç denemediğim için fikrim yok. Fakat bu kurabiyeler dışarıdan aldığım acıbadem kurabiyelerine oranla daha yumuşaktı. Doksunu daha çok sevdim. Belki de un ve nişastadandır diye düşünüyorum.



Aslında acıbadem ile makaron birbirine benzer fakat ben makaronu sevmedim. Bu kadar şekerli birşeyi nasıl yiyebiliyolar anlamıyorum demiştim ilk hüsranla sonuçlanan makaron macerasından sonra. Devamında da deneyip, başarmak zahmetinde bulunmadım zaten.

Fıstığı bol Antep diyarında tavuk rostonun dahi içine fıstık girerken, fıstıklı acıbadem kurabiyesinin olmaması mümkün değil. Fıstık olayını abarttığımız bir gerçek. Şimdilerde düşüncem bunun fıstıklısını denemek... Adının ise acıbadem olması anlamsız olacağından, şimdiden isim düşüneyim. :)

Not: Blogcu arkadaşlarımı ziyaret edip yorum bırakamıyorum, yorumlarıma çoğunlukla cevap veremiyorum ve bu nedenle çok üzgünüm. Eskiden böyle yapan blogculara kızardım, hiç yazma o halde derdim ama öyle olmuyormuş. Sorumluluklarıma yönelip (ki bu sorumluluğun büyük bölümü oğlum ile alakalı) tamamen buradan kopmak da istemiyorum, uzun uzun vakit de ayıramıyorum. Şu sıra beni böyle kabul edin lütfen. Üzerimdeki stresin geçmesini bekliyorum. Bu sabah beni uzun uzun dinleyen Şehr-i  Bursadan Çiğdemime de sevgilerimi gönderiyorum. İyiki varsın canım benim.

Şimdilik benden bu kadar. Çok çok mutlu , huzur dolu bir hafta diliyorum sizlere. Duacım olursanız çok mutlu olurum.
Sevgilerimle...

1 Aralık 2011 Perşembe

Cirgindiş

10 yorum

Cirgindiş ya da cırgındış Çeçenlere ait bir yemek. Göçebe kültürünü fazlasıyla yansıtıyor. Oğlum çok sevdiği için bizim evde sürekli yapılır. Kendisine en sevdiğin yemek nedir diye sorulduğunda verdiği yanıt; cirgindiş oluyor. Tabi yabancısı olduklarından garip garip bakıyolar çocuğa.

Çok sevip de paylaşmadan olmaz dedim.
Malzemeler:
Un-Su-Tuz

Kemikli et
sarımsak
margarin
Salça
  
Yapılışı:
Öncelikle eti geniş bir tencerede bol su ile haşlarız.Düdüklü tencere bu iş için elverişli oluyor.
Hamurunu ise un, tuz, et suyu ve normal su ile hazırlarız. Et suyu hamurun yumuşak olmasını sağlıyor.
Hamuru biraz dinlendirdikten sonra, hamurdan küçük rulolar yapıp, sonra da bıçakla kesip daha da küçültüyoruz. Her birini unladığımız tahtaya koyup, dört parmağımızı üzerine bastırıp çekiyoruz. Böylece hamurumuz incelmiş ve şekil almış olacak. Hamur bitene kadar aynı işlem yapılır.
Haşlanan etleri ayrı bir kaba alıp, üzerini soğumaması için kapatalım. Eti haşladığımız su azalmış ise üzerine biraz daha su ekleyip kaynatalım ve içerisine hamurlarımızı atalım. Hamurları iyice yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Yaklaşık 20 dakika. Haşlama suyunun çok olması gerek.
Diğer tarafta ise margarini bir tavada eritin ve içerisine salça ilave edip iyice karıştırın. Ezilmiş sarımsakları ilave edin. Servis ederken de içerisine hamurları haşladığımız sudan birkaç kepçe koyalım.
Hamurlar haşlanınca genişce bir tepsiye çıkarın ve eti ve sarımsak soslarını arasına yerleştirin. Haşlanmış hamurlar sarımsak sosuna batırılır ve bir parça et alınarak yenilir.

Kültür yemeklerinden bahsetmeyi çok seviyorum. Yarınlara aktarılmasına önem veriyorum. Bu da tarihe düşülmüş bir not. Eksiklerim varsa affola.

Not:En sondaki resim; yıllar öncesine ait olup, amatörce çekimlerimdir.Bilgi vermesi açısından eklemeyi uygun buldum.

Mutlu ve huzurlu günler diliyorum herkese.
Sevgilerimle...
 

*Ra Mutfakta Design by GeCe's Blogger Templates © 2010