• Bademli Gevrekler
  • Baharatlı Fındıklı Kurabiye
  • Susamlı Cipsler
  • Bergamot Limonu Reçeli
  • Balkabaklı Rulo Pasta
  • Şiveydiz...

1 Aralık 2011 Perşembe

Cirgindiş


Cirgindiş ya da cırgındış Çeçenlere ait bir yemek. Göçebe kültürünü fazlasıyla yansıtıyor. Oğlum çok sevdiği için bizim evde sürekli yapılır. Kendisine en sevdiğin yemek nedir diye sorulduğunda verdiği yanıt; cirgindiş oluyor. Tabi yabancısı olduklarından garip garip bakıyolar çocuğa.

Çok sevip de paylaşmadan olmaz dedim.
Malzemeler:
Un-Su-Tuz

Kemikli et
sarımsak
margarin
Salça
  
Yapılışı:
Öncelikle eti geniş bir tencerede bol su ile haşlarız.Düdüklü tencere bu iş için elverişli oluyor.
Hamurunu ise un, tuz, et suyu ve normal su ile hazırlarız. Et suyu hamurun yumuşak olmasını sağlıyor.
Hamuru biraz dinlendirdikten sonra, hamurdan küçük rulolar yapıp, sonra da bıçakla kesip daha da küçültüyoruz. Her birini unladığımız tahtaya koyup, dört parmağımızı üzerine bastırıp çekiyoruz. Böylece hamurumuz incelmiş ve şekil almış olacak. Hamur bitene kadar aynı işlem yapılır.
Haşlanan etleri ayrı bir kaba alıp, üzerini soğumaması için kapatalım. Eti haşladığımız su azalmış ise üzerine biraz daha su ekleyip kaynatalım ve içerisine hamurlarımızı atalım. Hamurları iyice yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Yaklaşık 20 dakika. Haşlama suyunun çok olması gerek.
Diğer tarafta ise margarini bir tavada eritin ve içerisine salça ilave edip iyice karıştırın. Ezilmiş sarımsakları ilave edin. Servis ederken de içerisine hamurları haşladığımız sudan birkaç kepçe koyalım.
Hamurlar haşlanınca genişce bir tepsiye çıkarın ve eti ve sarımsak soslarını arasına yerleştirin. Haşlanmış hamurlar sarımsak sosuna batırılır ve bir parça et alınarak yenilir.

Kültür yemeklerinden bahsetmeyi çok seviyorum. Yarınlara aktarılmasına önem veriyorum. Bu da tarihe düşülmüş bir not. Eksiklerim varsa affola.

Not:En sondaki resim; yıllar öncesine ait olup, amatörce çekimlerimdir.Bilgi vermesi açısından eklemeyi uygun buldum.

Mutlu ve huzurlu günler diliyorum herkese.
Sevgilerimle...

10 yorum:

xcelis dedi ki...

yaa çok değişik ve lezzetli bişeye benziyorrr =) sunum renkler harika ellerinize sağlık afiyetler olsun

**kalpkurabiye**deniz** dedi ki...

çok değişik bir tarif..
özletmiştiniz kendinizi..
ellerinize sağlık..
sevgiler..

LaMa dedi ki...

senin oglanla damak tadimiz cok benziyor! ama yine de en sevdigi yemegin bu olmasina sasirdim. aferinona!

bittermutfakta dedi ki...

Çok değişik bi tarif lezzetini çok merak ettim deniycem..Ellerinize sağlık
sevgiler

fashion ra dedi ki...

merhaba ra,
bende rabia :) tesadüfen gördüm siteni.çok başarılı buldum.seni kardeş sitem yapıyorum:)) sevgilerimle başarılar

Limon çiçekleri dedi ki...

mimini almaya buyrmazmısın canım?

neslice tarifler dedi ki...

İsmi için bile yapılır :)
Elinize sağlık.

GÖNÜL dedi ki...

çok değişik bir lezzet ama çok zahmetli galiba ellerine sağlık

Buda benim dunyam:) dedi ki...

çok değişik :) çok merak ettim,denemek istiyorum hemen:)

Tombul Tarifler dedi ki...

bir arkadaşım kendisi çerkes gelini o yapmıştı ben de paylaştım bloğumda ama onun söylediği şekilde cırdıngış olarak biliyordum güzel görünüyor biz tavuklu yapmıştık elinize sağlık oğlunuza da afiyet şeker olsun

 

*Ra Mutfakta Design by GeCe's Blogger Templates © 2010