• Bademli Gevrekler
  • Baharatlı Fındıklı Kurabiye
  • Susamlı Cipsler
  • Bergamot Limonu Reçeli
  • Balkabaklı Rulo Pasta
  • Şiveydiz...

2 Mayıs 2011 Pazartesi

Tırşık Çorbası



Merhabalar,

Arşivimde bekleyen bir tarif ile devam edeyim. Yalnız tırşık otunun zamanı da blogların kapatıldığı zamana denk geldiğinden yayımlayamamıştım. Kasım-Mart aylarında yetişen bir bitki olduğundan haliyle geç kalınmış bir tarif bu. Daha önceki blogumda da yer vermiştim bu tarife. Çok fazla bilinmediğinden burada da yayımlamak istiyorum.

Nadiren de olsa pazara uğrarım ve her defasında pişmanlıkla ve kendime söylenerek çıkarım. Yine öyle bir günde pazarın hemen dışında köyden toplanıp getirilmiş tezecik tırşık otunun satıldığını gördüm. Öyle kaptırmışım ki kendimi; yanıma usulca yaklaşan yaşlı bir teyze dayanamayıp bu otla ne yapacağımı sordu. Çorba dedim, ama yapımı biraz zahmetlidir deyince tarifini sorma gereği bile hissetmedi. :)

Antep'de böyle bir çorba bilinmez. Annem Maraşlı olunca bu çorbalarla büyüdüm.

Yapımı zahmetli bir o kadar da maharet ve deneyim istiyor. Önemli olan çorbanın iyi bir şekilde ekşitilmesi. Halk arasında ne kadar ekşi bir çorba yapılırsa o kadar maharetli sayılıyormuşsun.

Malzemeler: 
1 kase aşurelik dövme
1 kase haşlanmış nohut
1 kase yoğurt
1 kase Maraş tarhanası (isteğe bağlı)
1 kg tırşık otu
Tuz- Un
Yaklaşık 1,5-2 lt kaynamış su

Yapımı:
Tırşık otunu incecik doğrayın. İnce kıyılması da önemli bir özellikmiş. Daha önceki blogumda bir çok yorum gelmişti bu konuda.  Tırşık otuna elinizi temas ettirmemelisiniz. Isırgan otu misali bu ot da yakıcıdır. Eldiven ile doğrayın ve ardından bol suda yıkayın.
Düdüklü tencerede pişirilmesini öneririm yine. Tencereye dövmeyi, tarhanayı, kaynamış suyu, yoğurdu ve tırşık otunu ekleyip, karıştırın. Suyunu göz kararı ayarlayın.
Üzerine un serpin ve tencerenin kapağını kapatın.
Tencerenin her tarafını sarıp sarmalayın ve bir gece bu şekilde bekletin.
Bekledikçe ekşiyecektir. Nohutu haşlanmış olarak ekleyeceğimizden daha sonra ilave edicez.
Bir gece dinlendikten sonra tuzunu ilave ederek kaynatın.
Piştikten sonra nohutu da ekleyin ve biraz daha kaynatın ve servis edin.

Tadı bildiğiniz çorbalardan çok daha farklı. Umarım bir şekilde bu bitkiye ulaşır ve deneme şansını bulursunuz.


Tırşık; daha çok Kahramanmaraş ve Osmaniye taraflarında çorbası yapılan bir bitki. Taze iken yemek gerek. Yapraklar sertleştikten ve ortasında mor renkli çiçeği çıktıktan sonra zehirli bir bitki oluyor. Aç karnına yendiğinde bağırsak parazitlerine ve gastirite iyi geldiği söyleniyor. 
Faydalarından dolayı Andırın doktoru olarak da anılıyor. Tırşık otu ile söylenebilecek çok şey var. Hepsine burada yer vermem mümkün değil. Küçük bir araştırma ile ne kadar faydalı bir bitki olduğunu göreceksiniz.

Ayrıca araştırma yaparken eski fotoğrafım üzerine kendileri yapmış gibi site isimlerini yazarak yayımlayan insancıkları da kınıyorum.

Mutlu, huzurlu bir hafta geçirmenizi diliyorum.
Tabi kendim için de diliyorum zira şu sıralar en çok ihtiyacım olan şey...

Sevgilerimle...

16 yorum:

Aycan dedi ki...

iLK DEFA DUYDUM BÖYLE BİR OT.Çorba nefis görünüyor gerçekten .Ellerinize sağlık.

Yeşim dedi ki...

Sevgili Ra,
bu otu ilk defa duyuyorum pazara gidince bir göz atıyım diycem ama zamanı geçti diyosun napalım bir daha ki seneye nasipse:)Ellerine sağlık hakikaten zahmetli bir çorbaymış.

zeymurancafe dedi ki...

günaydın çorba çok leziz görunuyor tırşık otunu bılmıyorum bızım buralarda yok yalnız tırşık yerıne ıspanak da kullanılabılır zannedersem,bu arada blogunuzun tasarımı çok hoş olmuş içim açıldı cok sevıyorum boyle guzel tasarımlı blogları ziyaret etmeyı özellıkle de marıfetlı blog yazarlarını,ellerınıze sağlık

mutfagabuyrun dedi ki...

hiç duymadığım bir ot canım.resimede baltım başka ismimi var burda diye ama yok sanırım.tadını bilmesemde çorba çok güzel görünüyor canım.ellerine sağlık.öpüyorum.

Saglıklımutfak dedi ki...

Hoş geldin. nerelerdesinya:) ellerine sağlık canım: Öperim

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Yörelerimizin ne güzel çeşit çeşit otlatları var, bizler şehir merkezinde olunca bu otlara ulaşmak pek kolay olmuyor, Tırşık otu da ilk defa sende gördüğüm bir ot, ne kadar ekşitirsen o kadar makbul olması da güzel bir ayrıntı. Ellerine sağlık, sevgiler...

Adsız dedi ki...

Bir yedim tirsik corbasini birdaha nasip olmadi, hala tadi damagimda. Olsada yesem :( izine genelde yaz aylarinda geldigimiz icin mevsimi gecmis oluyor. Bence mükemmel bir lezzet ellerine saglik canim. Sevgiler

Unknown dedi ki...

Rabiacım mutlu haftalar ellerine sağlık tam şifa
çorbası öpüyorum.

Limon çiçekleri dedi ki...

Tırşık çorbasını anneannem çok sever ve yapardı.Yeni nesil rasında çok yaygın değildir.Çok faydası olduğunu söylerdi anneannem ama hiç yememiştim o zamanlar,ön yargı işte...Ellerine sağlık hatırlattığın için teşekürler.

Duru Mutfak dedi ki...

çok merak ettim lezzetli de görünüyor ama tırşek neree ben neree?

kalpkurabiye dedi ki...

bu çorba yöreye göre uygun otlarla çeşitlendirilir mi acaba:)
çok merak ettim doğrusu:)
ellerinize sağlık olsun:) yöre temsilinizi çok çok beğendim:)

FATMA KARATAŞ dedi ki...

Merhaba bu ota bizim karadenizde (fatsa da) nivik derler.Özellikle çok küçükken tabiri caiz ise kaşık kadarken toplarız.Toplarken de dikkat etmemiz gereken şey otun çevresinin yuvarlak olması yuvarlak olmayan ucu sivri olana kulaklı nivik derlerki onu hiç toplatmazlar.Zehirli derler .Büyümüşünü de asla toplamayız yine zehirli dedikleri için.Küçük nivikleri önce ince ince kesip eldiven yardımıyla tuzla güzelce oğulur.Daha sonra da bol pırasayla bol tereyağıyla kavrulur.Üzerinede sıcak mısır ekmeği tavada pişmiş ve incecik olan yine bol tereyağıyla niviklerin içine ufalanır.Çok lezzetli olur ama yerken sanki boğazın gıdıklanır gibi hissediyorsun.Senede bir kez yemek kafi.Tirşik i Düziçili bir ev arkadaşımın annesi yapıp getirmişti onlar bayıla bayıla yerken ben yiyememiştim.Elinize emeğinize sağlık.
Baya uzun bir yorum oldu görünce yazmadan geçemedim.
Hoşçakalın
FATMA KARATAŞ

Unknown dedi ki...

Sayende Tiirsik ne oldugunu ögrendim! Nasil bir tat bilmiyorum ama eminimki çok lezzeltidir, ellerine saglik !

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

merhabalar canım çok güzel tariflerin var süpersin
bizim buralardada çok ot çeşidi var ama bunu duymadım belki bizde ismi farklıdır şifalar olsun yiyenlere ellerine sağlık
görüşmek dileği ile
sevgiler

Tarifname-SEDA dedi ki...

Defalarca duyduğum ama henüz lezzetiyle tanışmadığım bir çorba. Ama malzemelere göz atınca, ortaya iyi birşey çıkmaması mümkün değil diye düşündüm. Tırşık otu bulduğum ilk anda deneyeceğim.

Ellerine sağlık

Sevgiler

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık, bir tarafının maraşlı olduğu nasıl belli =) tarhana corbasi, tirşik oohoo =) bnm de annem maraşlı, tarhana corbasını cok severim ama tirşiğe bi türlü alışamadım =/

 

*Ra Mutfakta Design by GeCe's Blogger Templates © 2010