• Bademli Gevrekler
  • Baharatlı Fındıklı Kurabiye
  • Susamlı Cipsler
  • Bergamot Limonu Reçeli
  • Balkabaklı Rulo Pasta
  • Şiveydiz...

27 Aralık 2010 Pazartesi

Proski - Rus Poğacası ve Ispanaklı Pide

Merhabalar,
Uzun süredir aklımdaydı yeşil ve kırmızı poğaçaları yapmak.
Kesinlikle görüntüsü beni cezbetmişti. Yerken de tadı...
Ruslara ait proskiler Sofra dergisinin Aralık 2009 sayısında yayımlanmıştı.
Tabi o kadar zaman beklemedim, yeni farkettim sadece :)
Blog yazıyor olmamın farketmemde etkisi var kesinlikle.

Hazır tüketilmeyi bekleyen ıspanaklar da varken, sizlerle tanıştırmak istedim.

Salçalı olanın iç harcı kıyma ve soğan kavrularak yapılıyor. Kahvaltıda tüketileceğinden peynir ile hazırladım her ikisini de. Umarım beğenirsiniz. Tarifi aynen aktarıyorum.

Malzemeler: 36 adet için
  • 200 gr tereyağ
  • 125 gr margarin
  • 3 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı tozşeker
  • 1 pk kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • aldığı kadar un
  • 300 gr ıspanak yaprağı
  • 300 gr keçi ya da tulum peyniri
  • 1 tatlı kaşığı salça ve pulbiber
Yapımı:
  • Yoğurma kabınıza tereyağ, margarin, yumurta, şeker, kabartma tozu, tuzu alıp karıştırın.
  • Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar un ilavesi yapın.
  •  Hamuru iki bezeye ayırın ve 15 dk dinlendirin.
  • Ispanağı doğrayın ve hafifce kavurun. Rondoda incecik olana kadar çekin. Suyunu süzün.
  • Bir bezeyi ıspanak ile yoğurun. Tarifte yazmıyordu ama ben un ilavesi yaptım.
  • Diğer bezeye ise salça ve pul biberi karıştırarak yoğurun.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapın, avucunuzun içinde açıp, içini dodurun.
  • Fırın tepsinizi yağlayın ve önceden ısıttığınız 180 derecedeki fırında üzeri kızarıncaya dek pişirin.


Bir sepet dolusu renkli poğaçalar harika hediyeler olabiliyor.
Ayrıca oğlum ile mutfağa birlikte girmiş olduk. Birlikte hazırladık. Alıştırmak gerektiğini düşünüyorum. :)
Bir çok çocuk gibi oğlum da ıspanak yemek istemiyor.
Birlikte yaptığımızdan mı, yoksa ıspanakların hamurun içinde olmasından dolayı mı bilemiyorum, poğaçaların büyük kısmını kendisi tüketti.

Benim vazgeçilmezim bebeklimutfakta yayımlamış olduğum, ıspanaklı pidelerimdir. Çevremdekilerin benden sürekli  istediği, sabahın 5.30 da uyanıp, kahvaltı için iş yerine hazırladığım nefis pidelerim bunlar. Burada hatırlatmak istedim. Zira bebeklimutfağı yayımdan kaldırıp da, tarifi bulamayanlar oldu.
Resim ve tarifi aynen aktarıyorum.
  



Ispanaklı Pide
Hamuru için;
  • 1 su bardağı yağ
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • Aldığı kadar un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket dr.oetker'in instant mayası
  • İçine; ıspanak yaprakları, peynir
Yapımı;
  • Yoğurma kabımıza yağımızı alalım.
  • Ilık suyumuzun içine tuz, şeker ve mayayı koyup karıştıralım.
  • Yeteri kadar unu ilave edip, yarım saat kadar ılık bir ortamda mayalanmasını bekleyelim.
  • Hamur mayalandıktan sonra büyük parçalar koparalım. Merdane ile temiz bir yerde hamurun üzerinden geçelim. Yaklaşık 15-20 cm çapında daire olacak. Ispanakların üzerine peynir kayup, kenarlarını kıvırarak kapatalım.
  • Bir yumurta sarısı ve çok az yağı karıştırıp üzerlerine sürelim.
  • Yağladığımız tepside 170 C fırında pişirelim.
*Peynir bir böreğe ya da poğaçaya lezzet veren en önemli unsur. Ben Nizip'ten getirttiğim peynirleri börek ve poğaçalarım için kullanıyorum. Antep peynirine çok benziyor aslında. Daha az yağlı olması nedeni ile seviyorum sanırım.
*Ispanakları kesinlikle haşlamadan kullanın.

Bol vitaminli, sağlıklı bir hafta diliyorum hepinize.
Sevgilerimle...

10 yorum:

sevda dedi ki...

hiç duymamıştım ama görüntü süper olmuş arkadaşım.ellerine sağlık.öpüyorum.

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Renkler harika bence! Cok farkli, ellerine saglik. Ispanakli olanda enfes gorunuyor.

NiLaY dedi ki...

harika görünüyorlar, bence tadı kadar görüntüsü de etkileyici olmalı mutfaktan çıkanların ki bunlar çok cezbedici :)

*Ra dedi ki...

Sevdacığım ben de yeni öğrendim. Amacım da bu zaten. Farklılık sunmak sizlere.Sevgilerimle :))

Selmacığım, çok teşekkür ederim. Ispanaklı olanın tadı da nefis :) yumuşacık bişey. Sevgilerimle canım.

Nilaycığım, fotoğrafçı gözü ile beğeniyor olman benim için gurur verici. Teşekkür ederim. Sevgilerimle...

mintininmutfağı dedi ki...

sevgili ra...
sana RA demek çok hoşuma gidiyo bilesin...
ellerine sağlık.bayıldım yeşil proskilere:))

mintininmutfağı dedi ki...

sevgili ra...
sana RA demek çok hoşuma gidiyo bilesin...
ellerine sağlık.bayıldım yeşil proskilere:))

Lady Sophia's Lover dedi ki...

Başka Yarınlar

İmrûz cemâl-i tü sîmâ-yı diger dâred
İmrûz leb-î nûşet helvâ-yı diger dâred

Bugün yüzünde bir başka güzellik var senin,
bugün dudağında başka bir tad var,
boyunda başka bir yücelik
Bugün kırmızı gülün bir başka daldan

Ayın gökyüzüne bugün sığmamış
Göklere benzeyen göğsün bugün daha geniş
Hangi yanından kalktın bu sabah, söyle,
bir başka kavga var dünyada senin yüzünden,
dünyada bir başka gidiş

Biz senin gözlerinden gördük
arslanlara meydan okuyan o ceylanı,
Başka bir ovası var o ceylanın bugün
iki cihandan da dışarı

Seven insanın ayağı mı yok,
işte ona ölümsüzlük kapandı
Yukarlarda onunla uçar gider

Gözlerinin denizinde onu arama
Oinci bir başka denizde

Bakarsın bugün sever bu yürek,
yarın sevilir bakarsın

Yüreğimin özünde başka yarınlar var

Mevlana Celaleddin Rumi



Mavlana Rumi, 30.09.1207, Balkh, Persian.

Thanks...wonderful Lady!

softs.gifts@gmail.com

*Ra dedi ki...

Minticiğim bana *Ra diyebilirsin tabi. Birçok kişi bunu söylüyor zaten. :)
Sevgilerimle canım.

Lady Sophia's Lover; paylaşımın için teşekkür ederim. Sevgiler...

CAFE PEPELA dedi ki...

Rabiya'cığım Es-Selamu Aleyküm.
Çok güzel görünüyor! Piroshkiyi çok seviyorum.Rus mutfağı ile içli dışlı olduğum için,ona dair ne varsa ilgimi çekiyor,gördükçe çok hoşuma gidiyor:)
Ellerine sağlık..

*Ra dedi ki...

A.Selam Pepelacığım.
Yayımlarken seni düşünmüştüm aslında, Pepela kesin biliyordur diye. Çok teşekkür ederim canım.
Sevgilerimle...

 

*Ra Mutfakta Design by GeCe's Blogger Templates © 2010