• Bademli Gevrekler
  • Baharatlı Fındıklı Kurabiye
  • Susamlı Cipsler
  • Bergamot Limonu Reçeli
  • Balkabaklı Rulo Pasta
  • Şiveydiz...

15 Kasım 2011 Salı

Povitica - Tatlı Ekmek

12 yorum


Merhabalar,
Yabancı kaynaklardan öğrendiğime göre Povitica Doğu Avrupa'nın geleneksel ekmeği imiş.
Görüntüye bayılmıştım ilk. Uzun araştırmalar, derlemeler neticesinde doğru tarife ulaşabildim.

İçeriği damak tadına göre zenginleştirilebilir, değiştirilebilir. Elmalısının ve haşhaşlısının da güzel olabileceğini, hatta nutella ile de olabileceğini düşünüyorum. Hamura şeklini verdikten sonra kek kalıbında kek gibi pişirip sunmak da seçenekler arasında olabilir.

Yabancı sitelerden uyarladığım için cup ve ölçü kaşıklarını kullandım. Denemek isteyenler lütfen buna dikkat etsin.

Povitika Mazlemeler:
(Cup ve ölçü kaşıkları kullanılmıştır)
Ön maya:
  • 1/2 çay kaşığı şeker
  • 1/4 çay kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı ılık su
  • 1+1/2 çay kaşığı kuru maya 
Plastik bir kapta tüm malzemeyi karıştırın ve 5 dakika bekletin.

Hamur:
  • 1/2 cup ılık süt
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • Bir tutam tuz
  • 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
  • 1 yumurta
  • 2 cup+4 ymk kaşığı un
Süt, şeker, tuz, yumurta, eritilmiş tereyağ, maya karıştırılır ve un ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurun üzeri kapatılarak 1-2 saat mayalanması için kaldrılır.

Dolgu Malzemesi:
  • 1,5 cup ince kıyılmış ceviz
  • 1/4 cup süt
  • 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
  • 1/2 cup şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 pk vanilya
  • 1 tatlı kaşığı kakao
  • 1/2 çay kaşığı tarçın
 Dolgusu için tüm malzemeyi derin bir kasede karıştırın.

Üzerine:
  • 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı süt ve nescafe karışımı
 Tüm malzeme karıştırılır.

Hazırlanışı:
  • Mayalanan hamuru yapışmayan bir yüzeyde ya da iyice unladığınız bir zeminde incecik ve dikdörtgen olacak şekilde açın.
  • Dolgu malzemezi hamura eşit şekilde yayılır.
  • Hamurun uzun kenarından sarılır.
  • Yağladığınız ekmek kalıbına hamuru üçe katlayarak yerleştirin.
  • Üst malzemesini de fırça yardımı ile üzerine sürün.
  • 15-20 dk kadar kalıpta mayalanmasını bekleyin.
  • 160 derecede ısıtılmış fırında 45-50 dk pişirin.
  
 Potika, Kalachi, Strudia olarak da anılan bu tatlı ekmek daha önce de bahsettiğim gibi Doğu Avrupada geleneksek bir tad. Görüntüsü kullanılarak değişik şekilllerde denenebilir.

Oda sıcaklığında bir hafta, buzdolabında iki hafta muhafaza edilebileceği de çeşitli kaynaklarda yazıyor.
Şimdilik benden bu kadar. Memnun kalmanız dileği ile.
Sevgilerimle...

Kaynaklar ; thenovicehousewife, swapnascuisine

1 Kasım 2011 Salı

Lokum Pilavı

11 yorum

Uzun bir süre iş ortamımda internetin olmaması nedeni ile uzak kaldım blogumdan. Neyseki artık var ve yeniden merhaba diyorum herkese.
Çok uzun oldu görüşmeyeli... Anlatacak çok şey olsa da şuan en kayda değer gelişme oğlum Utku'nun ilkokula başlaması. İlk günler yaşadığım heyecanı tarif etmek çok zor. Utkuya göre değişen birşey yok tabi, telaşlanan annesi sadece. Neyseki daha iyiyim son zamanlarda. Birşeyler yapabildiğini gördükçe telaşımın yersiz olduğunu anlıyorum.

Lokum Pilavı Muğla yöresine ait bir yemek. Bodrum pazarında hazır kurutulmuş hamurları görünce hemen alıp denemek istemiştim. Kısmet bugüne imiş. Soğan, tereyağ, kıyma ile de tadlandırıyoruz. Yabancısı olmadığımız bir tad aslında. O yörede sıklıkla yapılıyormuş. Annemlerden de methini duyunca sizlerle paylaşmadan edemedim.

Yapımı :
Hamurlar, erişte ya da mantı hamuru küp küp kesilip kurutularak yapılmış.
Hamurlar kaynayan tuzlu suda haşlanır ve süzdülür.
Ayrı bir tavada kıyma, soğan kavrulur. Tereyağ da ilave edilerek tüm malzeme karıştırılır.
Sıcakken servis edilir.

Oldukça kolay ve makarnaya alternatif olabilecek nitelikte.
Daha kısa aralıklarla görüşmek ümidi ile...
Sevgiler...
 

*Ra Mutfakta Design by GeCe's Blogger Templates © 2010