• Bademli Gevrekler
  • Baharatlı Fındıklı Kurabiye
  • Susamlı Cipsler
  • Bergamot Limonu Reçeli
  • Balkabaklı Rulo Pasta
  • Şiveydiz...

30 Nisan 2012 Pazartesi

Çağla Aşı ve Gaziantep ...



Merhabalar. 

Tüm haftasonumu mutfakta geçirdim. Son zamanlarda üzerimde bir yöresellik var ki sormayın. Ehh kolay değil mutfağı ile ünlü bir şehirde yaşamak. Haliyle tanıtmak istiyorum farklı tadları. Benim da daha önce hiç denemediğim, annemden dahi yemediğim bir yemek Çağla Aşı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi şehrimizin kültürünü anlatabilmek adına bir çok çalışmalar yapıyor. Bunları beğeni ile takip ediyorum. Ben de bir elçi olarak düşündüm kendimi ve çorbada benim de tuzum bulunsun istedim. Yemek blogumun olduğunu bilinmeden, tesadüfen hediye edilen Gaziantep Belediyesi Kültür Bölümünün hazırladığı* Gaziantep Mutfağına ait bir yemek kitabım var. Hatrı sayılır ölçüde yemek kitabım ve dergim olmasına rağmen bu kitabın yeri benim için ayrı.

Kitaptaki tariflerin her biri kültürümün bir parçası, her birini severek yapıyorum. Hepsine aşinayım. Yapım inceliklerini biliyorum. Farkettiğim ise bu yemeklere sayfamda çok az yer verdiğim.
Bu nedenle kendi yöremin yemeklerine ağırlık vermek istiyorum...
  
  


Yemek tarifini vermeden önce bahsetmek istedim; Gaziantep mutfağında yoğurtlu yemekler ağırlıklıdır. Ve yapım şekli hemen hepsinde aynıdır. Ana malzemenin değiştirilmesi ile çeşitlendirilir.
Örmeğin çağla yerine, patetes eklendiğinde yoğurtlu patates yemeği olur.

Çağla Aşının yapımı ise şöyle ;
  • Düdüklü tencerede et ve nohut haşlayın.
  • Çağlaları ikiye bölüp, içini boşaltın ve ayrı bir tencerede haşlayın. Haşladıktan sonra suyunu değiştirin.
  • Haşlanmış et ve nohuta, yine haşladığınız çağlayı ekleyip bir taşım kaynatın.
Diğer taraftan yoğurt sosunu hazırlamak için ;
  • Süzdürülmüş yoğurta bir yumurta kırın ve çırpın. Kısık ateşte ılıklaştırın.
  • Yemeğin suyundan ilave edip karıştırın. Sonra da sos ile yemeği karıştırın.
  • Küçük bir tavada yağı kızdırın ve haspir atın. Yemeğin üzerine dökün.
  • Haspir yerine kuru nane de kullanılabilir. 
Bu yemeğin salçalısını da yapmak mümkün. İlk defa deneyip tadına bakmış biri olarak kişisel düşüncem ise güzel bir yemek fakat sürekli yapmalıyım hissi uyandırmadı bende.

Ayrıca yakın zamanda Gaziantep Rehberi hazırlamak için çalışmalara başlayacağım. Gaziantep'e gelip de neler yapılır diye düşünenler için önbilgi olur diye düşünüyorum. O kadar çok şey var ki bu konuda yazmak istediğim. Şimdiden onlarca fikir var aklımda sıralanan.... :)

Seviyorum bu şehri... Ailem burada olmasa da, kopup gidemiyorum buralardan... Sanki başka bir şehirde nefes alamayacakmışım gibi...

Huzur dolu bir hafta geçirmeniz dileği ile...
Sevgiler... 

Kitabın yazarı M.Ragıp GÜZELBEY - Şiveydiz

14 yorum:

Nurşen Aksoy dedi ki...

Ellerinize sağlık nefis görünüyor..sevgiler..

makcig dedi ki...

Gaziantep'e gelip seninle tanışmadan olmaz ama bunu ekle lütfen o rehbere bu arada yemek nefis görünüyor.
Sanırım yöresel yemeklerle ilgili bir etkinlik var bak istersen.Şehr-i Bursa'dan sevgiler....

Saglıklımutfak dedi ki...

Canım benim evde bir kase çağla var . Hemen deneyeyim. Benimde ismini duyduğum ama bizimkilerden hiç tatmadığım bir lezzet. Bakalım nasıl olacak. Eline sağlık sevgiler

Adsız dedi ki...

çok güzel görünüyor, ellerin dert görmesin.

Menekşe dedi ki...

ooooo rabiacım çağlaları görünce dişim kamaştı ama benim:) ellerine sağlık çok güzel görünüyor, haşlanınca sanırım yerken dişin kamaşmıyordun değil mi?

Unknown dedi ki...

Sevgili Rabia, gerçekten nefis bir tarifi bizlere kazandırdığın için teşekkür ediyorum öncelikle. Bu sene çağlayı ben de biryerlerde kullanmak çok istedim, az da olsa rastladım bir iki blokta. Ama seninki tam anlamıyla bir yemek olmuş canım. Eline sağlık afiyet şeker olsun sevgiler selamlar ederim...

Oznur (100de100 Marifet) dedi ki...

cok ilginc bi tarifmis bu ,kesinlikle denemek isterdim ama caglayi burda bulmam imkansiz sanirim
ellerinize saglik bu guzel tarif icin

Yemek Tarifleri dedi ki...

merhabalar. sitemizde başlatmış oldugumuz yemek tarifi yarışmasından haber vermek istedim. yemek tarifleri sitemizde birincisi başlayan yemek yarışmasında yarışmamıza toplam 200 tl para ödülü koymuş bulunuyoruz. yarışmamıza yeterli katılımın olması durumunda yarışmamız her ay düzenli olarak devam edecektir. bu ilk yarışmamız olması sebebi ile sizlerin desteğine ihtiyacımız var, bloğunuzda yarışmamızı duyuran bir yazı yayınlarsanız sevinirim. ayrıca yarışmamıza katılmak isterseniz yarışmamıza katılım şartlarını buradan okuyabilirsiniz. http://www.yemekgurmesi.com/yemek-yarismasi.html desteklerinizi bekliyorum.

İnşallah yarışmamız başarılı olursa küçük ev aletleri hediyeleri ile yarışmamız her ay devam edecektir. Desteklerinizi esirgemiyeceğinizi ümit ediyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar

Unknown dedi ki...

Ilk kez görüyorum .Cok degisik bir tarif ellerinize saglik.

Burcu Kayhan dedi ki...

Bu yemeğe de bayıldım,Gaziantep mutfağı çok sevdiğim bir mutfak.Hiç gitmedim daha önce Antep'e,ama çok istiyorum.Kısmet olur inşallah.Yöresel yemeklere yer verdiğiniz ve mutfağınızı böyle güzel tanıttığınız için teşekkürler.Emeğinize,ellerinize sağlık.Sevgilerimle:)

Adsız dedi ki...

Isloman [url=http://associationhealth.net/2002/09/13/scopolamine-dangers/]scopolamine dangers[/url] midst vestige [url=http://associationhealth.net/2002/09/15/pellet-gun-under-lever/]pellet gun under lever[/url] archers revived [url=http://associationhealth.net/2002/09/25/angiotensin-converting-enzyme-inhibitors-side-effectsa/]angiotensin converting enzyme inhibitors side effectsa[/url] defies perceptive [url=http://associationhealth.net/2002/10/10/bricanyl-brain-damage-law-firm/]bricanyl brain damage law firm[/url] crystallized march [url=http://associationhealth.net/2002/10/12/betamethasone-valerate/]betamethasone valerate[/url] ladders carve [url=http://associationhealth.net/2002/10/17/methicillin-resistant-staphlococcus-aureas/]methicillin resistant staphlococcus aureas[/url] thought share [url=http://associationhealth.net/2002/10/28/what-do-darvon-pills-look-like/]what do darvon pills look like[/url] irrecoverably sniffed fire.

zeymurancafe dedi ki...

soyleyecek söz yok dogrusu yemek nefıs gorunuyor sunum harıka ellerıne sağlık

Adsız dedi ki...

Merhaba blogunuzu yeni kesfettim ve hemen izlemeye aldim.
Cok guzel bir blog olmus
sizide benimkine beklerim
komirra.blogspot.com

Börek Tarifleri dedi ki...

başarılarınızın devamını dilerim teşekkürler

 

*Ra Mutfakta Design by GeCe's Blogger Templates © 2010