• Bademli Gevrekler
  • Baharatlı Fındıklı Kurabiye
  • Susamlı Cipsler
  • Bergamot Limonu Reçeli
  • Balkabaklı Rulo Pasta
  • Şiveydiz...

15 Kasım 2011 Salı

Povitica - Tatlı Ekmek



Merhabalar,
Yabancı kaynaklardan öğrendiğime göre Povitica Doğu Avrupa'nın geleneksel ekmeği imiş.
Görüntüye bayılmıştım ilk. Uzun araştırmalar, derlemeler neticesinde doğru tarife ulaşabildim.

İçeriği damak tadına göre zenginleştirilebilir, değiştirilebilir. Elmalısının ve haşhaşlısının da güzel olabileceğini, hatta nutella ile de olabileceğini düşünüyorum. Hamura şeklini verdikten sonra kek kalıbında kek gibi pişirip sunmak da seçenekler arasında olabilir.

Yabancı sitelerden uyarladığım için cup ve ölçü kaşıklarını kullandım. Denemek isteyenler lütfen buna dikkat etsin.

Povitika Mazlemeler:
(Cup ve ölçü kaşıkları kullanılmıştır)
Ön maya:
  • 1/2 çay kaşığı şeker
  • 1/4 çay kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı ılık su
  • 1+1/2 çay kaşığı kuru maya 
Plastik bir kapta tüm malzemeyi karıştırın ve 5 dakika bekletin.

Hamur:
  • 1/2 cup ılık süt
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • Bir tutam tuz
  • 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
  • 1 yumurta
  • 2 cup+4 ymk kaşığı un
Süt, şeker, tuz, yumurta, eritilmiş tereyağ, maya karıştırılır ve un ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurun üzeri kapatılarak 1-2 saat mayalanması için kaldrılır.

Dolgu Malzemesi:
  • 1,5 cup ince kıyılmış ceviz
  • 1/4 cup süt
  • 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
  • 1/2 cup şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 pk vanilya
  • 1 tatlı kaşığı kakao
  • 1/2 çay kaşığı tarçın
 Dolgusu için tüm malzemeyi derin bir kasede karıştırın.

Üzerine:
  • 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı süt ve nescafe karışımı
 Tüm malzeme karıştırılır.

Hazırlanışı:
  • Mayalanan hamuru yapışmayan bir yüzeyde ya da iyice unladığınız bir zeminde incecik ve dikdörtgen olacak şekilde açın.
  • Dolgu malzemezi hamura eşit şekilde yayılır.
  • Hamurun uzun kenarından sarılır.
  • Yağladığınız ekmek kalıbına hamuru üçe katlayarak yerleştirin.
  • Üst malzemesini de fırça yardımı ile üzerine sürün.
  • 15-20 dk kadar kalıpta mayalanmasını bekleyin.
  • 160 derecede ısıtılmış fırında 45-50 dk pişirin.
  
 Potika, Kalachi, Strudia olarak da anılan bu tatlı ekmek daha önce de bahsettiğim gibi Doğu Avrupada geleneksek bir tad. Görüntüsü kullanılarak değişik şekilllerde denenebilir.

Oda sıcaklığında bir hafta, buzdolabında iki hafta muhafaza edilebileceği de çeşitli kaynaklarda yazıyor.
Şimdilik benden bu kadar. Memnun kalmanız dileği ile.
Sevgilerimle...

Kaynaklar ; thenovicehousewife, swapnascuisine

12 yorum:

reyhan kokulu mutfağım dedi ki...

harika bir görüntü:) malzemelere bakınca tadı da öyle gibi ellerinize sağlık...

makcig dedi ki...

Tatlım nefis görünüyor.Ellerine sağlık.Şehr-i Bursa'dan sevgiler...

Aycan dedi ki...

Çok nefis görünüyor gerçekten.Denemeye değer.Ellerinize sağlık.

kalpkurabiye dedi ki...

tadı kadar adı adı kadar görünüşü de çok tatlı:)
ellerinize emeklerinize sağlık:)
sevgiler..
mutlu günler..

Saglıklımutfak dedi ki...

Çok güzel görünüyor canım.Ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

bu tarifi görünce nasıl sevindim bilemezsiniz teşekkürler,ispanyol bi bayanın blogunda görmüştüm ama ölçüleri ayarla dene gözümde büyüyordu sizin yaptığınız nefis görünüyor ellerinize sağlık ilk fırsatta deneyeceğim...sevgiler

Özgen dedi ki...

Ellerine sağlık harika bir tarif haşhaşlısını denemek isterim muhakkak sevgiler...

Pelin dedi ki...

Ben de çok beğenmiştim bu ekmekleri görünce. Tarif de var artık elimizde ne güzel. Ben de denemeyi istiyorum
Sevgiler

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

kahve, ceviz, tereyağı, tarçın daha ne olsun! hatta belki daha aromatik bir tat için pekan cevizi de kullanılabilir ama kesinlikle her halükarda enfes içerik ve lezzeti eminim harikadır. Çikolata kremalı?? kesinlikle haklısınız...

Unknown dedi ki...

Gereçkten goruntu sahane, tadida oyledir eminim, ellerine saglik canim

► Hobihane ◄ dedi ki...

zahmetli bir yemeğe benziyor.ellerinize sağlık..

Rosita Vargas dedi ki...

rollos tenatadores ,exquisitos y hermosos ,los ahré en navidad,abrazos y saludosd cordiales.

 

*Ra Mutfakta Design by GeCe's Blogger Templates © 2010