• Bademli Gevrekler
  • Baharatlı Fındıklı Kurabiye
  • Susamlı Cipsler
  • Bergamot Limonu Reçeli
  • Balkabaklı Rulo Pasta
  • Şiveydiz...

17 Şubat 2011 Perşembe

Peynirli Açma , Başarısız Balkabaklı Truff ve Hayalet Gemi



Merhabalar,


Son zamanlarda işe aç gelip, hemen yakınlardaki bir simit fırınından aldığım peynirli açmalara dadanmış bulunmaktayım.
Haliyle deliler gibi kilo aldım. Bahar mevsimi rejim dönemi nasılsa, şimdilik aldığım kiloları dert edinmiyorum. :)
Antep gibi damak tadı fazlasıyla gelişmiş bir şehirde yaşayıp da kilo almamak ne mümkün zaten.
Seviyorum ben bu şehri ...
Her gün iş yerinde yediğim açmaları sürekli kullandığım poğaça hamuru ile hazırlayayım dedim, böyle bir şey çıktı ortaya.


Tarifimize gelince ;


Malzemeler:
  • 1 bardak ılık su
  • 1 bardak zeytin yağ
  • 3-4 kaşık yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 pk instand maya
  • Aldığı kadar un
  • arasına beyaz peynir ve tereyağ
  • Üzerine yumurta sarısı, sıvı yağ, susam
Yapımı:
  • Bir bardak ılık suya kuru maya, tuz , şekeri ekleyip kaşık ile karıştırın ve eritin.
  • Yoğurma kabınıza alın, yoğurt, sıvı yağ ekleyin.
  • Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar un ilave edin.
  • Hamurun üzerini kalın bir bezle örtün ve ılık bir yere 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.
  • Hamur mayalandıktan sonra, hamuru 4 parçaya ayırın.
  • İnce uzun elinizle şekil verin, arasına peynir ve ara ara tereyağ koyup, sararak halka şeklini verin.(Bazen bu aşamada mayalandıranlar da oluyor, benim zamanım olmadığından hemen pişirdim)
  • Üzerine de yumurta sarısı ve sıvı yağ karıştırıp sürün.
  • Susam serpiştirip, 180 derecede pişirin.
Tadı oldukça güzeldi fakat o fırından aldıklarım gibi değil. Aynı sonuca ulaşıncaya dek başka açma tarifleri ile tekrar denemeler yapmayı planlıyorum. . Sanırım yaş maya kullanmak gerekiyor aynısından elde etmek için. Instand maya kullanmak da bana hep kolay gelmiştir nedense.


Hafta sonu denemeler yanılmalar beni beklemekte yine. Her yaptığımız büyük bir başarı ile neticelenmiyor malesef. Hayalimde dışı beyaz kaplamalı, içi turuncu bir truff vardı.

Yalnız bu beyaz çikolata ne biçim bir şeyse beyaz kaplama falan olmadı. İçinde kakao olmayan birşeye nasıl çikolata diyoruz onu da anlamıyorum.

Tadı güzeldi balkabaklı truffun. Fakat istediğim görüntüde olmadı. Kıvamı da bildiğimiz truftan daha yumuşak oldu. Bu nedenle tarif vermek istemedim.


Bildiğimiz çikolatı olanı çok daha fazla seviyoruz. Oğlum "truff istiyoruuum" diye peşimde gezerken kaçacak yerim kalmaz. Truff krizlerimiz için dondurucuda sürekli bulundurduğum kakaolu keklerim mevcut. Bir iki saatte hazırlayabileceğiniz nefis trufflar çocuklarınızın vazgeçilmezi olacaktır eminim.


Hafta sonu maceramız burada noktalanmadı.
Devamı var...




Benim çılgın arkadaşım Tuğba'nın oğlu Altuğ için hazırladım bu pastayı. Hayalet gemi istediler benden. Elimden bu kadarı geldi artık.
İçi sade pandispanya. Çikolatalı krema, fındık, karamelize ettiğim muz ile hazırladım. Nice yıllar diliyorum Altuğ'uma yeniden.

Geçen hafta sonu çok yoruldum evet. :)
Bu hafta sonu hayalim; hava yağmurlu olsun, battaniyenin altında yeni başladığım kitabımı okuyayım, bir kurabiye olsun kahvemin yanında. Hepsi bu...

Mutlu, huzurlu bir hafta sonu diliyorum.
Sevgilerimle...

19 yorum:

Naile dedi ki...

neden onların daha lezzetli olduğunu söyleyeyim, çooook yağlı oluyorlar da ondan ;)

mutfagabuyrun dedi ki...

açmalar harika arkadaşım.trufflarda güzel bence.tadı güzel olsun yeter değilmi.ellerine sağlık.sevgiler.

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Benim çok hoşuma gitti dışardan alınanlar farklı ama içinde ne var bilmiyoruz ne yazıkki trufflara gelince beyaz çikolata ile yaptığım denemelerde bende aynı şeyle karşılaştım şeffaf gibi olup dışını kapamıyorlar böylede hoş olmuş ellerinize sağlık umarım hafta sonunu istediğiniz gibi geçirirsiniz sevgiler..

Unknown dedi ki...

Canım maşallah açmalar enfes görünüyor.Pastanda
süper,balkabağına bayılırım eminim truffta lezzetlidir ellerine sağlık öpüyorum.

Saglıklımutfak dedi ki...

Açmalar süper, pastada. Esasında truftta ama çikolatayı bildiğimiz beyaz çikolatamı aldın kuvertür mü? çok farkediyor.çikolatanın içine çok azda krema koysan belki 2. deneme süper olur.

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

ay bu ne cici bir pasta böyle! bakiyorum bakiyorum ilk basta vallah oyuncak felan zannetim ;)) harika olmus ra`cim! ellerine emegine saglik! Umutada isteriz haberin ola! ;)))
acmalar müthis lezzetli görünüyor,disi citir citir! gerci az önce kahvaltidan kalktik ama vallahi görünce aciktim yine ;)
trufflara gelince memnun kalmadigina üzüldüm ama yinede böylede cok hos ve lezziz görünüyorlar ..
afiyet sekeler olsun pasayada!
sicacik sevgiler

kalpkurabiye dedi ki...

çok renkli bir haftasonu yaşamışsınız:)ü
çalışmaların hepsi birbirinden güzel..
ellerinize sağlık..
Balkabağı dokusundan dolayı yumuşak oluyor ister istemez. etrafını beyaz çikolata ile değil de hindistan cevizi ile kaplayın..
ben de bir keresinde rulo şeklinde yapmıştım..kek ile cremoleyi yoğurup, üzerine kabak püresi gezdirmiştim ve rulo yapıp dondurduktan sonra dilimleyip h.cevizi ile mantolamıştım..
nefis oluyor.. tavsiye ederim..

nazlı dedi ki...

pasta içinden elimden bu kadar geldi demişsiin ama mükemmel görünüyor burdan valla, ellerine sağlık

Duru Mutfak dedi ki...

açmalar simit gibi hatta simitten daha çekici duruyor.

sarımutfak-hande dedi ki...

açmalar çok iştah açıcı olmuş ellerine sağlık canım

Damak Tadı dedi ki...

Açmalara bayıldım..Hatta sabah arkadaşın getirdiği sıcacık açmadan da bir parça yedim..)Trufflar güzel görünüyor..Truffdan ziyade tatlı gibi geldi bana..Bence değişik bir lezzet olduğu kesin..Tarifini bekleriz..Pasta ise çok farklı olmuş..Ellerine sağlık canım..


Sevgiler..

Funda Ceyhan dedi ki...

Açmalar çokkkk nefis görünüyor canım çekmedi desem yalan olur :) ellerinize sağlık..

Unknown dedi ki...

SEVGİLİ RA AÇMALARA BAYILDIM HARİKA.AYRICA ANTEP KİLİS YEMEKLERİ NESİF BURADA BİR ARKADAŞIM VAR ONDA SÜREKLİ TADIYORUM HARİKA..SEVGİLERİMLE

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Rabia'cigim,

Acma coook guzel, ellerine saglik, digerleri de oyle. Pastan da, ellerine saglik arkadasim.

Sevgiler...

memolininannesi dedi ki...

balkabagı favorımdır her zaman.. hem de sıfa deposu.. elınıze saglık sıtenızde tarıflerınızde cok guzel... ellerınıze saglık..

memolininannesi

Unknown dedi ki...

Açmaya bittim resmen !! Ellerine saglik canim, çok marifetlisin masallah

Unknown dedi ki...

Pasta süper!! Bayıldım.. Açmalar da çok güzel olmuş kahvaltı için yapsam mı? Sıcacık çayla ne güzel gider.
Ellerine sağlık Rabia'cım..

Mutfak Havlusu dedi ki...

Allah yardımcın olsun çünkü ben eğer orada yaşasydım oooo sen kendine diyete mi gireceğim diyorsun
ben herhalde ömür boyu diyette olurdum:)
ki bizim ailede olup gene buna benzer durumdayım:)
ben sabahları onları yemiyorum belki amma velakin etsiz hayatımıda tasvir edemiyorum!
Neyse ben senin açmalarını isterdim tatmak bereketli haftaymış geeçn hafta senin adına..Bu arada şu pastaya bayıldım benim gibi denizle ilgili materyal toplayıp hayatının her karesinde bu denizli hayata dair kelimeleri kullanan biri için harika bir görüntü bravo ellerine sağlık!
Birgün isterim ama ben bunu kesemem:)
bende bir kere beyaz çikolatalı truff yapmaya kalktım aynı hüsran seni çok iyi anlıyorum..
herşey için ellerine sağlık hem gayet şık salınmışlar hem de leziz görünüyorlar..
Antepe çok selam ve kelam:)

Adsız dedi ki...

açma çok güzel görünüyor ellerinize sağlık..

bu arada herkesi ve blog sahibesinide bloğuma beklerim.. :))

http://sutlugofret.blogspot.com/

 

*Ra Mutfakta Design by GeCe's Blogger Templates © 2010