• Bademli Gevrekler
  • Baharatlı Fındıklı Kurabiye
  • Susamlı Cipsler
  • Bergamot Limonu Reçeli
  • Balkabaklı Rulo Pasta
  • Şiveydiz...

11 Şubat 2011 Cuma

Bergamot Limonu Reçeli ve Kabuğu

Merhabalar...

Bodrum pazarında kendini kaybedenlerdenim ben de.
Güzelim Ege'nin tazecik otları, meyveleri, sebzeleri öylesine cezbedici ki.
Antep'den bunların hepsine sahip olamasam da, en azından oradan ziyaretime gelenlerden bunların bir çoğunu istiyorum.
Bu mevsimin gözdesi bergomot limonu, Bodrum mandalinası ve küflü mantardır şimdilerde.
Bodrumdan bana getirilecek en önemli şeyin ne olduğunu sorsam, hiç düşünmeden bergamot cevabını verebilirler.
Reçeli de çok güzeldir ama, o kabuğu yok muu.... Nasıl bir lezzet verir çaya , nasıl bir tazelik katar anlatamam.


Geçen yıl uğruna mutfağımı yakıyordum bu reçel için. :))
Sabahleyin işe gitmeden önce kaynatmaya bırakmıştım. O şekilde de unutup çıkmışım evden. İş yerine geldikten bir kaç saat sonra bir şimşek çaktı beynimde. Ben arabaya ne zaman bindim , onca mesefeyi  o hızla kaza yapmadan nasıl gittim, eve bu kadar kısa zamanda nasıl ulaştım anlayamamıştım bile. Mutfak yanıyor diye hayal ediyordum yol boyu. Nasıl kötü bir duygu bu. Neyseki en kısık ateşte kalmış tüp, bu da sadece tencereyi yakmaya yetmiş. Bu kötü tecrübeden sonra reçel yaparken korkuyorum haliyle :))

Reçelin hazırlığı günler öncesinden başlıyor.
Reçel için tam ölçü veremeyeceğim. Sadece nasıl yaptığımı anlatacağım.

Reçel İçin: Limonun kabuklarını soyup, içini çıkarın ve kabuklarını doğrayın. Kabukları tencereye alın 3-4 dk. kaynatın. Sürekli suyunu değiştirin. İkinci gün yine 3-4 dk kaynatın ve sürekli suyunu değiştirin. Aynı işlemi 3. gün de yapın. Kabukların acılığı gidinceye dek suyunu değiştirin. Ben şeker miktarını göz kararı ayarladım. Biraz su ile kaynattım. En sonunda yarım limonun suyu da ekleyip kaynatın.

Kabuklar İçin: Kabukları rondoda biraz inceltin ve yaklaşık 200 derecedeki fırında kurutun. Kuru çay ile karıştırın ve kullanın.


Rastladığım bir kaynak bergamot için şunları yazmış ;

"Bergamot hakkında bilmemiz gereken iki önemli nokta var. Birincisi bu ağacın yaprağı, meyvesi ve özellikle de tohumunun Osmanlı tıbbında önemli bir ilaç olduğu.
İkinci olarak bilmemiz gereken ise bergamot ağacı ve meyvesinin 16. yüzyılda Avrupa’ya Bergama’dan götürülen numunelerle tanıtılmış olması ve bu sebeple bu güzel kokulu narenciyeye İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca’da “bergamot” dendiği. "

Buradan faydalarını yazmaya kalkarsam bu yazı bitmez arkadaşlar.
Değinmek istediğim ve beni üzen bir konu var.
Bizim topraklarımızdan çıkmış bir meyveyi bir dünya tanıyor da biz yeteri kadar tanımıyoruz.
Evime misafir olup da çayımı içenler tarafından bu aroma hep sorulur, "bergamot kabuğu"  cevabını vediğimde ise aldığım yanıt hep aynıdır " o da ne ki" olur.

Biz insanoğluna ne güzellikle lütfetmiş Yaradan...
Sadece gören bir göz gerek. Sükreden bir dil, anlayan ve idrak eden bir akıl...

Mutlu huzurlu bir hafta sonu diliyorum.
Sevgilerimle...

18 yorum:

Unknown dedi ki...

Canım hayırlı cumalar.Reçel enfes olmuş fotoğraf
lara bayıldım ellerine sağlık.Bende beklerim sım
sıcak sevgiler.
Derya...

Naile dedi ki...

Senin reçellerin hep güzel oluyor. Ama bunu özlemişim, bigün kahvaltı yapalım gene birlikte ;)

kalpkurabiye dedi ki...

birbirinden güzel ilgiler ve çok hoş bir reçel okudum izledim..
çok keyifli idi:)
sevgilerimle..
mutlu günler..

mutfagabuyrun dedi ki...

resimler harika arkadaşım.ellerine sağlık.hayırlı cumalar.

Unknown dedi ki...

Çok güzel olmuş, keşke ben de bulabilsem bergamotu da reçelini yapsam. Bu konuda Antep ve Eskişehir'in hiç farkı yok galiba. Burada da hiç bulunmuyor malesef.
Çayda ben de severim bergamot kokusunu..

makcig dedi ki...

Ellerine sağlık tatlım.Akdenizliyim ama ben de bilmiyorum bu meyveyi.Gelince bakarız tadına artık.Şehr-i Bursa'dan sevgiler....

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

harika olmuş! nasıl severim ben de bergamut reçeli, şekeri... o ne tattır oyle, yedikçe yenilesi bana göre... fotoğraflara ayrıca bayıldım! bizimkiler bana mandalina kurusu getirir oralardan:) meyvesi sebzesi bir ayrı güzel!

Damak Tadı dedi ki...

Çocukluğumun reçeli desem doğrudur..Evimizin üst tarafında askeriyenin yeri vardı ve oranın bahçesinde bergamot ağacı vardı..Biz bergamot değilde başka bir şey derdik adına..O ağaç meyve verdiğinde hemen askerler tarafından toplanıp bizim evimize gelirdi..Nerelere gittim birden canım,ellerine ve gönlüne sağlık..


Sevgiler..

xcelis dedi ki...

Harika görünüyor Ellerine sağlık taze olunca insan değerlendirmeden duramıyor
Sevgiller.

Unknown dedi ki...

SEVGİLİ RA HARİKA OLMUŞ FOTO BAYILDIM VALLAHİ
SEVGİLERİMLE...

Saglıklımutfak dedi ki...

bergamot aromasına aşığımdır.Özelikle çayda tek tercihimdir. Bu reçelin gerçekten tadına bakmak kabuklarını da kullanmak isterdim. ama İstanbul da ne mümkün. Ellerine sağlık canım.

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

ellerine saglik tatlim.. afiyet sifalar olsun InsAllah..! Fotograflarinda yine bir harika! faydali bilgiler icinde cok tesekkürler!
Utku ve seni kocaman öpüyoruz.. ve cici bir haftasonu diliyorum...

çeşnici Handan dedi ki...

Çok güzel olmuş ellerine sağlık fotoğraflar da harika.

Unknown dedi ki...

Ne güzel,ne şirin gözüküyor reçel,ne duydum ne de tattım..
Büyük talihsizlk :)
Buradaki limonlarla da yapsak olur sanırım..
Akdeniz de Ege ye komşu sonuçta :)
Ellerine sağlık Rabiacığım..
Hayırlı kandiller diliyorum..
sevgilerimle..

kedimelegi dedi ki...

geçen yılki şok hala aklımızda ra :)
ama bu sefer evde birilerinin olması iyi olmuş demek ki. ellerine sağlık tatlım çok güzel görünüyorlar. en kısa zamanda gelir yerim artık inşallah.
bu arada belirtmeden geçemediğim bir nokta var, narenciyenin her türlüsüye haşır neşir birisi olarak uyarmak istedim takipçilerini. içerisinde bergamot bulunan çay,tonik ya da kolonyalar güneş lekesi yapar. o yüzden güneşe çıkmadan önce cilde sürülmemesi gerekir. çay süren yoktur tabi ama kolonya ve tonikler için bir hatırlatma yazayım dedim :))
herkese mutlu haftalar

dokuzuncubulut dedi ki...

Sene de iki kere Bodrum'a giderim, ama bergomot zamanına hiç denk gelemiyorum. Çayını çok severim. tarifinizi hemen kaydettim, saklayacağım...
Bu güzel paylaşım için teşekkürler.

Mutfak Havlusu dedi ki...

Yıllar önce Antalyadan abimin bir arkadaşı göndermişti ve yemiştim ama buralarda fazla bulunmazdı..Sonra işte birkaç yerde gördüm ama o kadar.Geçenlerde antalyalı arkadaşımdan istedim sağolsun getirmiş.Senin kadar şanslı değilim yani anca hazırıyla yetiniyoruz:(
:)
bu arada çok geçmiş olsun aman dikkat çünkü bende geçenlerde ütüyü bırakmışım!Evden çok uzaklaşşmadan hatırlayınca hemen gidip çektim fişi..
Allah korusun herkesi..

Driftwood art dedi ki...

bergamot reçeli nefiss gözüküyor.Bargamot kokusu en sevdiğim aromadır.Tarifler nefis.

 

*Ra Mutfakta Design by GeCe's Blogger Templates © 2010