• Bademli Gevrekler
  • Baharatlı Fındıklı Kurabiye
  • Susamlı Cipsler
  • Bergamot Limonu Reçeli
  • Balkabaklı Rulo Pasta
  • Şiveydiz...

4 Kasım 2010 Perşembe

Nane Turşusu


Naneden turşu mu olur demeyin. Halamdan ilk duyduğumda oldukça şaşırmıştım. Hatta yakıştıramamıştım. Halam turşu kavonozunu açtığı anda aldığım koku ile tüm fikrim değişti. Mis kokulu, harika bir turşu bu.
Daha önce deneyen vardır belki diyerek google küçük bir arama yaptım fakat faydaları ve nasıl yapıldığı dışında kayıt göremedim.
Osmanlı mutfağında yapılan bir turşuymuş aynı zamanda. Muhammed Bin Mahmud Şirvani kitabında faydalarına değinmiş. Şöyle ki ; "nane turşusunun mideyi güçlendirdiğini, hıçkırığı kestiğini, yemek arasında ve yemekten sonra yenildiğinde sindirimi kolaylaştırdığını, diş ağrısını dindirdiğini, iştah açtığını ve kokulu kirleri vücuttan attığını belirtiyor."
Nasıl yapıldığına gelince; genellikle turşu damak tadına göre, göz kararı yapılıyor. Halamdan yaklaşık ölçü aldım. Sizler de kendi zevkinize göre ayarlayın lütfen.
Naneler yıkanır ve kurutulur. Kalın dalları sirkede sertleştiğinden, kalın dallarından ayıklamak gerekiyor.
5 lt büyüklüğünde bir turşu kabına sıkı sıkı yerleştirin.

Turşu suyu;
  • 1/4 sirke olacak şekilde suyu ayarlayın.
  • 1/2 çay bardağı limon tuzu
  • 1 çay bardağı tuz
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 2 baş ezilmiş sarımsak
Bu karışımı nanelerin üzerine döküyoruz.Serin bir yerde muhafaza ederek turşunun olmasını bekliyoruz.

Sarımsakları yemek istemez, sadece aroma versin isterseniz, bir tülbente sararak ilave edin, daha sonra çıkarıp atarsınız.
Denerseniz afiyet olsun.
Sevgilerimle...

7 yorum:

Saglıklımutfak dedi ki...

Banada çk ilginç geldi gerçekten tadınıda merak ettim. deneyeceğim sevgiler Ra cım

Adsız dedi ki...

sevgili rabia ben de osm.mutfağı kitaplarımdan birinde görmüştüm.yanılıyor olabilirim ama 500 yıllık osm.mutfağı kitabında olabilir.osm.mutfağında bundan şurup yapımında yararlanıldığını hatırlıyorum.tadını ben de çok merak ettim şimdi.ellerinize emeğinize sağlık

*Ra dedi ki...

Denemeye değer buluyorum arkadaşlar.
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Halana hayran kaldim cok,cok degisik bir tursu,ben daha lahana tursusu kurmadim siz nane yapmisiniz :) Ins deneyecegim,ellerinize saglik...

selamlar.

Tijen dedi ki...

Yanındaki çıtır çıtır havuçlarla, dolma turşuyla. Özendim vallahi!

mintinin dünyası dedi ki...

canım kısırın yanında nasıl güzel gider bu turşu.biz hem bunu hem de dereotu turşusu yaparız.ellerine sağlık balım

Adsız dedi ki...

I'm gone to convey my little brother, that he should also visit this web site on regular basis to obtain updated from most recent news.

my webpage; Get blogs plugin

 

*Ra Mutfakta Design by GeCe's Blogger Templates © 2010